Noutăți

Video: un nor vulcanic a acoperit azi noapte oraşul Puebla din Mexic

Vulcanul Popocatepetl din Mexic a erupt peste noapte într-un mod dramatic, trimiţând cenuşă peste oraşul cel mai mare din apropiere, Puebla, forțând închiderea aeroportului orașului. O cameră web din oraș a inregistrat momentul în care un nor de cenușă enorm a trecut peste Puebla.

Autorităţile îndeamnă populaţia să poarte măști pentru a se evita inhalarea nisipului fin de pe casele și mașinile acoperite în urma trecerii norului de cenuşă pe deasupra oraşului. Acest praf (cenuşă) poate provoca mari probleme respiratorii.

Agenția națională de prevenire a dezastrelor din Mexic raportează că erupția a început în jurul orei 02:30, ora locală, luni 18 aprilie, aruncând lavă şi bucăţi de stâncă la kilometri depărtare de crater. Norul de cenuşa s-a format deasupra craterului, iar curenţii l-au transportat peste oraşele din zonă, unde locuiesc aproximativ 25 de milioane de oameni. Vulcanul erupe periodic în această parte a Mexicului din anul 1994.

ash

Vulcanul Popocatépetl, denumit uneori şi El Popo sau Don Goyo, împreună cu așa numitul frate mai mic vulcanul Iztaccíhuatl de 5.286 m înălţime, alcătuiesc vulcanii gemeni din Mexic. La înălțimea de 5.462 m, Popokatepetl este cel de-al doilea vulcan ca înălțime în America de Nord, iar în Mexic al doilea munte după Pico de Orizaba. Ultima sa erupție a avut loc la 21 decembrie 1994, după o pauză de circa 50 de ani. În limba nativă a aztecilor, traducerea denumirii vulcanului înseamnă „muntele care fumegă“.

Exista şi o legendă aztecă a acestui vulcan: se spune că vulcanul a fost un soldat în slujba regelui, care s-a îndrăgostit de prințesa Iztaccíhuatl. Popocatépetl nu se mai reîntoarce dintr-o incursiune militară, iar Iztaccíhuatl se sinucide, crezându-l căzut pe câmpul de luptă. Reîntors victorios din incursiune găsește corpul neînsuflețit al iubitei sale. În durerea lui așază corpul iubitei sale pe un munte și veghează lângă ea cu o făclie fumegândă. (wikipedia)

Popocatepetl volcanotraducere şi adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: telegraph.co.uk, national geographic news

4342213511_31f8b5a814_b


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii