Noutăți

VIDEO: Momentul în care un obiect cosmic lovește planeta Jupiter, surprins de astronomi

Doi astronomi amatori aflați la câteva mii de kilometri unul de altul, au reușit să surprindă momentul exact în care un asteroid sau o cometă lovește planeta Jupiter. În imaginile postate pe internet de Gerrit Kernbauer, din Austria, se poate vedea destul de clar cum un obiect luminos lovește gigantul de gaz, cum mai este supranumită planeta Jupiter. O înregistrare similară făcută tot în data de 17 martie, este postată pe internet și de astronomul amator John McKeon, din Irlanda, ceea ce i-a făcut pe specialiști să nu se îndoiască de autenticitatea fenomenului observat.

Planeta este formată din hidrogen metalic lichid. La temperatura şi presiunea din interiorul lui Jupiter hidrogenul este un lichid, şi nu un gaz. Este un conducător electric excelent şi sursa câmpului magnetic al planetei.  Jupiter are un câmp gravitaţional mult mai puternic decât cel al Pământului, ceea ce face ca obiectele cosmice să intre în atmosfera acestuia cu viteze mult mai mari decât ar intra în atmosfera terestră. Conform calculelor, o cometă sau un meteorit de aceeași masă, va lovi cu o putere de 25 de ori mai mare pe Jupiter, decât dacă impactul acestuia s-ar produce cu Pământul.

Astronomii cred că Jupiter joacă rolul unui scut cosmic pentru planeta noastră, fiind ca un magnet pentru potențialele obiecte care ar putea intra în coliziune cu planeta noastră. Nu este prima oară când se observă o astfel de ciocnire cu Jupiter. În luna iulie 1994, un impact puternic a fost observat de pe pământ atunci când Jupiter a fost lovit de o cometa. Un alt incident notabil s-a petrecut în anul 2009 când Anthony Wesley, un astronom amator din Australia, a observat cum un asteroid de dimensiuni respectabile a intrat în coliziune cu planeta.

sursa: dailymail.co.uk/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii