Noutăți

Video devenit viral. Un muncitor trece cu mâna printr-un flux de metal topit fără a suferi vreo arsură. Care este explicația?

Un videoclip care prezintă un bărbat care își trece mâna prin metal topit, fără a se răni, face furori pe internet. Cum poate să facă acest lucru fără a suferi arsuri? În aparență, personajul din videoclip ar putea fi considerat unul cu capacități paranormale, dar nu, bărbatul nu este un terminator venit din viitor; totul se datorează efectului Leidenfrost. Efectul Lidenfrost determină apariția unui strat de vapori izolator atunci când apa întră în contact cu o tablă de metal foarte fierbinte. Efectul nu durează mult, dar se poate dovedi foarte util în anumite cazuri.

Când un lichid este aruncat pe o placă fierbinte, stratul inferior de lichid se evaporă instantaneu. Acest lucru lasă un strat protector de gaz între placa fierbinte și restul picăturii de apă, împiedicând contactul dintre cele două și încetinind transferul de căldură. Același efect îl protejează pe omul din filmare, care își aruncă mâna prin metalul topit ca și cum ar fi un apa de la unrobinet obișnuit.

Pentru o perioadă extrem de scurtă de timp, umiditatea de pe piele fierbe, formând un strat protector pe aceasta și oprind contactul direct cu metalul lichid extrem de fierbinte. Dacă muncitorul ar fi stat și poate pentru o fracțiune de secundă în plus cu mâna, atunci cel mai probabil s-ar fi ars destul de urât. Deci, nu încercați acest lucru acasă.

Același efect se poate observa și în cazul azotului lichid. Când azotul lichid ajunge la -196 ° C, se vaporizează instantaneu dacă întâlnește o suprafață caldă (de exemplu, o podea sau o mână umană). Acest lucru creează un strat de gaz între el și suprafață.

sursa: http://www.iflscience.com/physics/viral-video-shows-man-putting-his-hand-through-molten-metal-so-whats-really-going-on/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on Video devenit viral. Un muncitor trece cu mâna printr-un flux de metal topit fără a suferi vreo arsură. Care este explicația?

  1. Unii de pe aici, la mintea inapoiata ce o au o sa creada ca-i vrajitorie!

  2. Aveti curajul sa treceti mana prin metal topit?
    Daca nu,vorbele nu fac nici 2 bani.
    Sunt multi “supereroi” la jocurile video,dar care plang daca se inteapa cu un ac. 🙂 🙂 🙂

  3. Exista un gel care se da pe maini si apoi becul de la aparatul de sudura autogen incalzesti mult si bine mana fara vreo dauna.Era expus la intalnirea anuala a inventiilor din domeniul sudurii din SUA anul acesta.

  4. Piotr catâr // 8 ianuarie 2018 at 5:51 // Răspunde

    Vrăjitorie au facut aia de ti-au schimbat creierul cu un burete scos din mocirla.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii