Noutăți

VIAȚA INCREDIBILĂ A UNEI FAMILII ce trăiește, izolată, în sălbăticia din Alaska. Cea mai apropiată localitate se află la 161 de kilometri dar nu există nici măcar un drum până la ea! GALERIE FOTO

După cum relatează BBC, într-un interesant reportaj, familia Atchley este singura care locuiește în zona aflată de-a lungul râului Nowitna din Alaska, apă curgătoare ce are o lungime de 400 de kilometri. În ultimii 18 ani, numai o mână de oameni s-au încumetat să-i viziteze, la îndepăratata lor gospodărie, aflată într-o sălbăticie deplină, la 161 de kilometri de orașul Ruby, cea mai apropiată localitate.

r

11 luni pe an, familia Atchley stă într-o izolare aproape totală. Anual, familia se deplasează în cel mai apropiat oraș, pentru a face aprovizionarea. Cumpără cantitățiți uriașe de alimente neperisabile. În cămara lor există sute de pachete și conserve: făină, lapte praf, pastă de roșii, conserve de fasole, ulei etc.

e

Aprovizionarea cu carne o face bărbatul, care pleacă, din când în când, la vânătoare. Zilele scurte de iarnă și le ocupă cu lucrările de tâmplărie, cu reparațiile și curățenia. Acolo, în acea izolare, timpul se scurge altfel. Există vreme pentru discuții prelungite, pentru scris și lectură. În serile lungi, plictiseala este alungată în cântec de chitară.

j

Când economiile familiei încep să se împuțineze, David, capul familiei, vinde blănuri argăsite, provenite de la animalele vânate. Se mai ocupă și cu confecționarea cabanelor de lemn. Iar dacă nici așa nu reușește s-o scoată la capăt cu banii, bărbatul se angajează vremelnic la mina de aur aflată la 160 de kilometri distanță.

k

David și Romey Atchley au vârste de 52 și, respectiv, 44 de ani. Împreună, au un băiat de 13 ani, pe care îl instruiesc în sistem homeschooling. Băiatul se pregătește, cu precădere, în domeniul matematicii, al artei culinare și tâmplăriei. Toți trei reușesc să nu cheltuie, anual, mai mult de 12.000 de dolari, cu mâncarea, hainele, uneltele, cărțile și tot ceea ce le mai e de trebuință în viața lor dusă în mijlocul pustietăților nesfârșite din Alaska. Cu energia nu cheltuiesc prea mult. Lemne au la discreție iar energia electrică și-o obțin folosind generatoarele și panourile solare.

f

Băiatul, pe nume Sky, spune că niciodată n-a frecventat o școală adevărată, dar că nici nu i-ar place, după ce a vizitat o unitate de învățământ din sistemul public. Adolescentul spune că îi studiază, individual, pe Calvin și pe Hobbes. El are chiar și o prietenă și, pentru a o vedea, trebuie să se deplaseze în orașul Ruby, de unde trebuie să efectueze un zbor de 75 de minute cu avionul. E de înțeles că se întâlnesc cam rar!

d

Drumul de 161 de kilometri până în Ruby poate fi făcut numai pe râul Nowitna, în două moduri: vara prin folosirea bărcii cu motor și iarna prin utilizarea snowmobilului, deplasându-se pe suprafața înghețată a râului. Iarna, călătoria este foarte periculoasă, întrucât gheața râului poate ceda oricând sub greutatea vehicului. Nu că vara, cu barca, ar lipsi cu totul primejdiile!

p

În caz de urgență medicală, membrii familiei Atchley n-ar putea ajunge într-un spital decât în 6 ore, cel mai devreme. Au la dispoziție un telefon cu legătură prin satelit, pentru a solicita ajutor medical. Pentru ei, „ambulanță” nu poate însemna decât „elicopter”. Atunci când s-au mutat în sălbăticie, Romey se temea că ar putea apărea situații riscante, dar, între timp, s-au obișnuit cu acest mod de viață. O viață destul de liberă și cu mai puțin stres!

a

Bărbatul spune că o parte dintre străinii pe care i-a întâlnit ar vrea să știe în ce fel se schimbă o persoană după 18 ani trăiți în izolare, la zeci și zeci de kilometri depărtare de civilizație. Într-o lume în care majoritatea oamenilor se plâng de puținătatea timpului, David Atchley afirmă că are vreme să se gândească, zilnic, de mai mult de două ori asupra oricărui subiect ce-i trece prin cap. Dă de înțeles că timpul care trece nu este o problemă, pentru el și ai săi.

Lume puțină, timp suficient! Oare câți dintre noi ar putea trăi în acest mod?

h

b

l

g

c

m

i

o

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa informații: www.bbc.com

Imagini: Ed Gold


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii