Noutăți

“Via Carpatia”, axa rutieră est-europeană, va trece prin România

  •  
  •  
  •  

Din Lituania până în Bulgaria și Grecia, se va merge în viitorul apropiat pe o autostradă internațională care va trece și prin România! Axa rutieră “Via Carpatia” este un proiect la care participă șapte țări — Lituania, Ungaria, Slovacia, Polonia, România, Ucraina și Grecia.

“Via Carpatia este o axă vitală pentru dezvoltarea regiunilor din Europa Centrală și de Est. Este o cale de comunicare care ar încălca principiul, în vigoare până acum, de realizare a unor artere în direcția est-vest” a declarat ministrul polonez al infrastructurii, Andrzej Adamczyk.

Pe lângă beneficiile turistice, acest proiect va aduce și întărirea cooperarii regionale între țările situate între Marea Baltică și Marea Adriatică.

Proiectul a fost inițiat în 2006 când miniștrii de transport din Polonia, Lituania, Slovacia și Ungaria au semnat “o declarație comună pentru extinderea rețelei trans-europene de transport prin crearea unei rute mai scurte de-a lungul axei nord-sud care va conecta cele patru state”. În 2010 reprezentanții ministerelor Transporturilor din cele șapte țări europene au semnat în Polonia o declarație prin care un traseu va fi extins și în România, Bulgaria și Grecia.

În martie 2016 au fost semnate ultimele documente la Varșovia, anunță AFP.

via-carpatia1
Traseul va începe în Lituania, la Kaunas, iar apoi se continuă în Polonia, pe ruta Białystok – Lublin – Rzeszów, în Slovacia la Presov – Koszice și în Ungaria prin Miskolc – Debrecen.

Pe teritoriul României traseul va avea două direcții, una spre portul Constanța, pe ruta Oradea – Arad – Timișoara – Lugoj – Deva – Sibiu – Pitești – București – Constanța și una spre frontiera româno-bulgară la viitorul pod peste Dunăre de la Calafat-Vidin, pe ruta Oradea – Arad – Timișoara – Lugoj – Drobeta Turnu Severin – Vînju Mare – Calafat, care are posibilitatea prelungirii proiectului Via Carpatia spre frontiera sudică a Uniunii Europene. (wikipedia)

73786_zachod-autostrada-sloncaMădălina Corina Diaconu

surse: AFP, biznes.pl, wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on “Via Carpatia”, axa rutieră est-europeană, va trece prin România

  1. Cei care vor sa puna in practica un astfel un astfel de plan trebuie sa tina cont de urmaatorul aspect: CNADNR, adica autostrada se va face, dar va avea o parte lipsa, si anume in zona teritoriului Romaniei, de unde se va putea circula pana in Ungaria, doar pe drumuri nationale, judetene sau comunale. Sigur, partea romana va face si ea ceva, si anume un studiu de fezabilitate, cam de 10 ori supraevaluat, ca sa-si ia si “saracii si amaratii” din CNADNR, “partea lor”.

  2. A fost intrebat Tepes daca nu vrea un al doilea mandat?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii