Noutăți

Vești bune din Orientul Mijlociu! Armata irakiană a redobândit controlul asupra unor vestigii istorice inestimabile, după lupte grele duse cu Statul Islamic

Surse din cadrul armatei irakiene afirmă că a fost restabilit controlul asupra Nimrudului, loc în care s-a aflat o antică metropolă asiriană și care a fost invadat de către militanții statului islamic acum doi ani. Comandantul operațiunii Mosul spune că trupele sale au redobândit controlul asupra zonei în urma unor grele confruntări – după cum au fost, de altfel, și pierderile suferite de către inamic, reușind astfel să înalțe steagul irakian deasupra principalelor clădiri.

7

Nimrudul a fost întemeiat cu aproximativ 3000 de ani în urmă. Unii istorici consideră că Nimrudul este chiar orașul Kalakh (Calah), menționat în Biblie. Soldații irakieni au reușit să captureze și satul Numaniya (Noomanea), aflat la marginea așezării antice, care odinioară a fost strălucitoarea capitală a împărăției asiriene, ce avea o întindere apreciabilă, incluzând și teritorii care astăzi fac parte din Iran, din Turcia și din Egipt.

2

La Nimrud, Statul Islamic a desfășurat o cumplită campanie de distrugere a monumentelor și simbolurilor pe care liderii săi le considerau idolatre. O lume întreagă, din Europa până în Extremul Orient și din Canada până în Noua Zeelandă, a privit consternată și plină de indignare cum hoardele de fanatici distrugeau monumente de o valoare și o vechime excepționale, în vreme ce UNESCO descria aceste acte ca pe adevărate crime.

4

Nimrudul se află pe țărmul răsăritean al râului Tigru, la circa 20 de mile pe direcția sud de Mosul, acolo unde soldații irakieni și forțele speciale se confruntă cu Statul Islamic pentru controlul celui mai mare oraș irakian aflat sub control jihadist.

3

În situl de la Nimrud, săpăturile arheologice au avut loc pentru prima dată la 1840, fiind efectuate de către exploratorul britanic Henry A. Layard. Situl arheologic cuprinde și palatul lui Ashurnasirpal, monarhul Asiriei. Multe dintre relicvele extrase de aici se află acum la British Museum și Muzeul Metropolitan New York. O parte dintre basoreliefuri, picturile murale și tăblițele de lut ars, ce a fost recuperată în anii ’50 și ’60, se află în Muzeul Național din Bagdad.1

5

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursă: www.theguardian.com

Imagini: www.theguardian.com, www.bbc.com, wilayah.info


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii