Noutăți

Variola, una dintre cele mai de temut boli de pe Pământ, ar putea reveni din cauza topirii permafrostului siberian

Ultima caz cunoscut de variolă a fost înregistrat în anul 1977 în Somalia, însă oamenii de știință ruși atrag atenția că focare ale acestei boli mortale ar putea reapărea ca urmare al micșorării statului de gheață din Siberia. Sub permafrostul siberian se află încă o mulțime de cadavre care au murit într-o epidemie majoră de variolă ce a devastat zona acum mai bine de 120 de ani. Dacă solurile înghețate s-ar topi, atunci acești viruși ar putea reveni din nou la viață.

Variola a fost una dintre cele mai de temut boli de pe Pământ, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.  Circa 30% din populația lumii ar muri dacă ne-am mai confrunta din nou cu o asemenea epidemie. Numai în secolul al XX-lea au murit de variolă între 300 și 500 de milioane de oameni. Într-un singur an, 1967, s-au îmbolnăvit de variolă circa 15 milioane de oameni.

Se considera că variola este una dintre puținele afecțiuni contagioase ai cărei germeni au fost eliminați în totalitate din mediul natural. Însă cercetătorii ruși susțin acum contrariul. Potrivit cotidianului The Siberian Times, experții în sănătate publică au descoperit recent faptul că 24 de persoane s-au infectat cu antrax, după ce sporii acestui virus închis în organismele unor reni înghețați în permafrostul siberian au ieșit la suprafață din cauza topirii stratului superior al tundrei. Virusul a infectat mai mulți vânători din zonă, care în prezent sunt internați la un spital din orașul Salekhard, aproape de coasta de nord a Rusiei.

Boris Kershengolts, membru al Academiei de Științe susține că în jurul anului 1890 a avut loc o epidemie majoră de variolă în zonele din nord ale Siberiei: “A existat un oraș în care 40% din populație a murit. Bineînțeles, cadavrele au fost îngropate sub stratul superior al permafrostului, pe malul râului Kolyma”.

Permafrostul regiunii Yakutia se topește, potrivit studiilor, între 30 și 60 de centimetri anual, lucru ce ar putea duce la un moment dat, la fel ca și trezirea sporilor de antrax, la o revenire la viață și a celor de variolă.

sursa: independent.co.uk

sursa: washingtonpost.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Variola, una dintre cele mai de temut boli de pe Pământ, ar putea reveni din cauza topirii permafrostului siberian

  1. ceea ce a mai fost,aceea va mai fi,si ceea ce s-a intamplat se va mai petrece,caci nu este nimic nou sub soare

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii