Noutăți

Valea pietrei Pumice din Kamchatka. Modul în care s-a format acest loc fascinant (galerie foto)

  •  
  •  
  •  

În regiunea sudică a Peninsulei Kamchatka, Rusia, se află Lacul Kurile. Acesta s-a format în urmă cu aproximativ 8.000 ani în urma unei explozii vulcanice extrem de puternice care ar fi zguduit întreaga peninsulă. Explozia a generat o ploaie de cenușă pe o distanță de aproximativ 1.000 de kilometri pătrați.

Oamenii de știință estimează că această erupție a fost de șapte sau opt ori mai violentă decât erupția vulcanului Krakatoa din Indonezia, în anul 1883 și, cel mai probabil, a dus la efecte climatice grave asupra planetei. Vulcanul a degajat în atmosferă cantități uriașe de materiale, iar fluxurile de lavă au atins coastele Pacificului.

La aproximativ 3 km vest de Lacul Kurile, depozitul piroclastic este de aproximativ 100 de metri grosime. Eroziunea ulterioară a sculptat o vale spectaculoasă de piatră cu “obeliscuri” înalte.

Această zonă este cunoscută sub denumirea de Kuthiny Baty, care înseamnă “bărci în picioare” în limba rusă. Lacul Kurile este o rezervație națională a faunei sălbatice și un monument național. Zona este inclusă în Patrimoniului Mondial UNESCO.

kuthiny-baty-9[2] kuthiny-baty-14[6] kuthiny-baty-15[6] kuthiny-baty-13[6] kuthiny-baty-6[6] kuthiny-baty-2[6] kuthiny-baty-3[2] kuthiny-baty-5[6] kuthiny-baty-8[6] kuthiny-baty-16[6]

sursA: Kamchatka.org / Amusingplanet.com

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii