Noutăți

Valea Goblinilor, surprinzătoarele sculpturi în piatră realizate de natură. Galerie foto

  •  
  •  
  •  

Unul dintre cele mai ciudate locuri din Utah, Statele Unite, este Valea Goblin, situată între orașele Green River și Hanksville. Această vale, care are o lățime de aproximativ 1,5 km și o lungime de alți 2, este înțesată cu mii de roci sculptate de vânt și apă în forme care de care mai fantastice. Aceste formațiuni denumite hoodoo-uri sunt coloane de stâncă din roci calcaroase dolomitice care au luat naștere în urmă cu 40 – 60 de milioane de ani.

În general, Hoodoos se prezintă sub formă de coloane înalte și relativ subțiri de stâncă situate într-o regiune aridă de deșert. Aspectul și coloritul acestor coloane depinde de structura mineralogică a rocilor, care sunt în general roci sedimentare și apar sub o formă stratificată, acțiunea de eroziune fiind mai intensă în partea superioară a coloanelor.

goblin-valley-22 goblin-valley-12 goblin-valley-66

La sfârșitul anilor 1920, negustorul Arthur Chaffin împreună cu doi companioni ai săi au decis să caute căi alternative de comunicare între orașul Kaynsvillem și Green River. Astfel drumul i-a adus într-o vale neobișnuită, plină cu mii de pietre și roci de diferite forme și mărimi, unele având formă de ciupercă. După ce, în 1949, Arthur Chaffin a revenit în Goblin Valley și a petrecut aici câteva zile, fotografiind figurile neobișnuite, și ulterior le-a publicat, în vale au început să vină turiștii.

În 1964, Valea Goblinilor a fost numită Rezervație naturală și a intrat sub protecția legii, deoarece numărul mare de turiști carea au ajuns în zonă au început să vandalizeze locul…

goblin-valley-42 goblin-valley-72 goblin-valley-102 goblin-valley-82
sursa: MNN.com / Summit Post

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii