Noutăți

Valea Goblinilor, surprinzătoarele sculpturi în piatră realizate de natură. Galerie foto

Unul dintre cele mai ciudate locuri din Utah, Statele Unite, este Valea Goblin, situată între orașele Green River și Hanksville. Această vale, care are o lățime de aproximativ 1,5 km și o lungime de alți 2, este înțesată cu mii de roci sculptate de vânt și apă în forme care de care mai fantastice. Aceste formațiuni denumite hoodoo-uri sunt coloane de stâncă din roci calcaroase dolomitice care au luat naștere în urmă cu 40 – 60 de milioane de ani.

În general, Hoodoos se prezintă sub formă de coloane înalte și relativ subțiri de stâncă situate într-o regiune aridă de deșert. Aspectul și coloritul acestor coloane depinde de structura mineralogică a rocilor, care sunt în general roci sedimentare și apar sub o formă stratificată, acțiunea de eroziune fiind mai intensă în partea superioară a coloanelor.

goblin-valley-22 goblin-valley-12 goblin-valley-66

La sfârșitul anilor 1920, negustorul Arthur Chaffin împreună cu doi companioni ai săi au decis să caute căi alternative de comunicare între orașul Kaynsvillem și Green River. Astfel drumul i-a adus într-o vale neobișnuită, plină cu mii de pietre și roci de diferite forme și mărimi, unele având formă de ciupercă. După ce, în 1949, Arthur Chaffin a revenit în Goblin Valley și a petrecut aici câteva zile, fotografiind figurile neobișnuite, și ulterior le-a publicat, în vale au început să vină turiștii.

În 1964, Valea Goblinilor a fost numită Rezervație naturală și a intrat sub protecția legii, deoarece numărul mare de turiști carea au ajuns în zonă au început să vandalizeze locul…

goblin-valley-42 goblin-valley-72 goblin-valley-102 goblin-valley-82
sursa: MNN.com / Summit Post

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii