Noutăți

Valea Gheizerelor din Peninsula Kamchatka, Rusia – un loc unic în lume. Galerie foto

Valea gheizerelor se află în Peninsula Kamchatka, Rusia, și este a doua cea mai mare din lume după Yellowstone. Aici găsim aproximativ 90 de gheizere și multe izvoare termale, însă accesul în zonă este unul foarte dificil; nu se poate ajunge cu mașina, cel mai bun mijloc de a vizita regiunea fiind cu ajutorul elicopterului. Gheizerele din Kamceatka au fost descoperite de către un om de știință local, Tatiana Ustinova, în 1941. A publicat concluziile sale paisprezece ani mai târziu, dar zona a fost explorată puțin până în anul 1972. Un studiu sistematic a fost realizat la mijlocul anilor 1970, și un sistem automat de monitorizare a fost introdus în 1990. Peste treizeci de gheizere au un nume. Printre acestea este și un gheizer uriaș (Velikan), capabil să producă un jet de apă de până la 40 de metri înălțime. Din 1980, zona a fost promovată ca unul dintre magneții turistici din Kamceatka și Orientul Îndepărtat Rus. Turiștii străini au fost permiși în vale din 1991. Aproximativ 3.000 de turiști au vizitat acest loc, anual.

La 3 iunie 2007, o masivă scurgere de noroi a inundat două treimi din vale. Oleg Mitvol, de la serviciu rusesc de Supraveghere a Resurselor Naturale a spus: “Am asistat la un eveniment natural unic, dar consecințele unei astfel de catastrofe naturale sunt ireversibile”. World Heritage Site și-a exprimat, de asemenea, profunda îngrijorare față de problemă: “Această veste este una tragică pentru omenire, în care ne-am pierdut unul dintre cele mai mari minuni naturale ale lumii”, World Wildlife Fund purtător de cuvânt a comentat. Pe 5 iunie 2007, a fost raportat că un lac termal se formase deasupra văii. Alunecarea de teren a avut loc în timp ce se filma documentarul Wild Rusia, ceea ce face ca acesta să dispună de imagini de dinainte și de după dezastru.

Gradul de schimbare permanentă nu este încă clar, dar este mai mic decât s-a crezut inițial. Din 9 iunie 2007, apele s-au retras parțial, expunând unele dintre caracteristicile scufundate. Velikan (uriaș) Geyser, nu a fost îngropat și a fost recent observat ca fiind activ.

sursa:https://www.worldatlas.com/articles/valley-of-geysers-russia-unique-places-around-the-world.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii