Noutăți

Valea copacilor… pătrați. Locul unde se află cei mai mulți arbori cu trunchiul pătrat

În apropierea vulcanului adormit El Valle, Panama, se află o pădure cel puțin neobișnuită. La poalele muntelui Cerro Gaital găsim un pâlc de arbori ael căror trunchiuri sunt pătrate. Chiar și inelele acestor arbori sunt pătrate. Trunchiul este păstrat la bază și se rotunjește pe măsură ce se înalță…

Potrivit Institutului de Cercetări Tropice Smithsonian, trunchiul acestor arbori are o formă neobișnuită, care nu este cilindrică, iar raportări ale prezenței sale au fost semnalate în mai multe țări din America de Sud, precum Brazilia, Columbia, Costa Rica, Ecuador sau Venezuela. Soiul care generează astfel de anomalii este numit Quararibea asterolepis și este folosit pentru producția de celuloză.

Din păcate, din cauza tăierilor masive din secolul al XIX-lea, este extrem de rar, zona din El Valle fiind locul în care se găsesc cei mai mulți arbori de acest fel din lume. Fiind deseori în atenția exploatatorilor de material lemnos, astăzi este protejat prin lege însă și așa specia este pe cale de dispariție.

arbori patrati 1

arbori patrati 2

valley-of-square-trees-22 valley-of-square-trees-56 valley-of-square-trees-36 valley-of-square-trees-16

sursa: http://www.amusingplanet.com/2016/05/the-valley-of-square-trees.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii