Noutăți

Ustașii – brutele pe care nici Hitler nu le-a putut controla

  •  
  •  
  •  

Pumnalul, revolverul, mitraliera si bomba cu ceas: iata idolii nostri, iata clopotele care anunta zorii reinvierii statului independent Croatia” scria in 1931, in chiar primul sau editorial din ziarul partidului, Ante Pavelici, liderul miscarii ustasilor si unul dintre cei mai temuti criminali de razboi ai tuturor timpurilor.

Pavelici fondase aceasta grupare – numita oficial Miscarea Revolutionara Croata – si isi propunea, transant, uciderea „tuturor sarbilor, evreilor si tiganilor de pe teritoriul croat.

Invadarea Iugoslaviei de catre Germania nazista, in 1941, a permis crearea unui stat independent croat, condus de Pavelici, care a dirijat personal cele mai mari atrocitati imaginabile. Se estimeaza ca in numai un an (intre 1941 si 1942), ustasii au ucis circa 340.000 de etnici sarbi.

Unul dintre istoricii care au documentat aceasta perioada tragica, Jonathan Steinberg, scria: „Femei, barbati si copii sarbi sau evrei au fost hacuiti, efectiv, fara mila. Sate intregi au fost rase de pe fata pamantului. In arhivele ministerului de Externe italian exista fotografii ale acestor atrocitati, in care apar femei cu sanii retezati, barbati orbiti, mutilati sau castrati.

Toti oamenii care erau macar banuiti ca ar avea simpatii comuniste dispareau peste noapte si atunci s-au comis multe acte de razbunare, caci denuntatorii primeau casele si pamanturile celor ucisi.”

Dar aceasta violenta dusa la extrem nu a fost bine vazuta nici macar de aliatii nazisti ai lui Pavelici: reprezentantul Inaltului Comandament German, generalul Glaise von Horstenau s-a plans lui Hitler de efectele demoralizatoare pe care colaborarea cu „sadicii ustasi” le are asupra soldatilor sai.

Generalul sustinea ca a fost pus in neplacuta situatie de a fi „martor mut” al purificarilor etnice impotriva sarbilor derulate la Sarajevo si Zagreb, operatiuni care contraveneau onoarei militare prusace, in spiritul careia el fusese educat.

Pana si atasatul Gestapoului (politia secreta nazista) ii scria liderului SS, Himmler: „Ustasii au comis fapte abonimabile, in special impotriva unor femei si copii fara aparare. Barbatii sunt spanzurati cu capul in jos, castrati si apoi lasati sa fie mancati de vii de caini. Copiii sunt orbiti sau omorati cu lovituri de lopata. Numarul ortodocsilor torturati cu sadism si masacrati de ei este de circa 300.000.

Faima ustasilor de „macelari” a ajuns atat de intinsa incat voluntarii spanioli ai lui Franco, care luptau pe frontul de la Leningrad, au cerut sa fie mutati din preajma echipelor mortii ustase.

In total, pana la sfarsitul razboiului, ustasii ar fi ucis, potrivit estimarilor istoricilor, peste 30.000 de evrei, 29.000 de tigani si circa 600.000 de sarbi.

Invinsi in ultima batalie a razboiului, pe 9 mai 1945, de catre partizanii lui Tito, la granita cu Austria, ustasii au cautat sa se predea britanicilor.

Stiind insa faradelegile comise de ustasi, comandantii britanici au refuzat sa le acorde capitularea, cerandu-le sa se predea partizanilor. Circa 40.000 de ustasi s-au predat, fiind mitraliati pana la unul si ingropati in uriase gropi comune.

Dar Ante Pavelici a reusit sa scape, cu ajutorul… Vaticanului, care, trecand cu vederea atrocitatile comise, i-a oferit un pasaport clerical. Astfel, Pavelici a ajuns in Argentina, traind sub protectia dictatorului Peron pana in 1957, cand a fost impuscat de un partizan sarb.

Din cauza ranilor si a diabetului grav de care suferea, fostul lider ustas a murit doi ani mai tarziu, la Madrid, fara sa fie vreodata judecat pentru faptele comise.

GABRIEL TUDOR

Sursa: Magazin


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Ustașii – brutele pe care nici Hitler nu le-a putut controla

  1. Care’asazica vaticanul…
    Cati ortodocsi sarbi au ucis?… 600 000?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii