Cunoaste lumea

Noutăți

Urmele de cancer de pe schelete vechi de 3.000 de ani, descoperite în Egipt, arată faptul că boala este de zeci de ori mai agresivă și răspândită în prezent

  •  
  •  
  •  

Oasele care poartă semne de cancer găsite într-un vechi cimitir egiptean dezvăluie că boala, adesea mortală, este mult mai răspândită și grea pentru pacienții de acum, decât era pentru oamenii care locuiau lângă orașul Dakhleh în urmă cu 3.000 de ani. Din 1.087 schelete îngropate în urmă cu 1.500 – 3.000 de ani, doar 6 au fost găsite cu cancer, două femei mai tinere cu cancer de col uterin și un bărbat cu cancer testicular, toate asociate cu HPV, unul cu cancer colorectal, o femeie mai în vârstă cu carcinom metastatic și un copil cu leucemie. Astfel spus, în acele vremuri exista o rată de apariție a cancerului de 6 persoane din 1.000. Astăzi, rata cancerului în societățile occidentale este mult  mai mare!!! (Nota redacției: În România, spre exemplu, din aproximativ 250.000 de persoane care mor anual, 50.000 decedează ca urmare a cancerului, ceea ce înseamnă 20%, adică 200 din 1.000 de oameni, deci de peste 30 de ori mai mult decât în Egiptul antic… Ce înseamnă asta, extrapolând situația din țara noastră la întreaga planetă? Că aceasta boală este cea mai mare afacere pentru industria farmaceutică!!!)

Deoarece țesuturile moi nu supraviețuiesc mii de ani, cercetătorii au căutat urme de cancer direct pe oase. Leziunile găsite pe schelete au fost în concordanță cu carcinomul, un tip de cancer care se dezvoltă din celulele epiteliale. În mod specific, un carcinom este un cancer care începe în țesutul care căptușește partea interioară sau exterioară a corpului și care se dezvoltă, în general, din celule afectate de germeni endodermi sau ectodermi în timpul embriogenezei.

„Cele că două schelete de sex feminin și două de sex masculin de la Dakhleh, ar fi putut dezvolta și muri din cauza unor forme de cancer la testicule și la colul uterin, în cazul femeilor. Cu toate acestea, pacienții bolnavi de cancer erau de cel puțin 30 de ori mai puțini în vechiul Dakhleh decât sunt aceștia în prezent. Deși mulți ne-ar putea spune că speranța de viață în vechiul Egipt era mult mai scăzută decât cea actuală, în opinia noastră, dacă ar fi fost aceeași speranță de viață în acele timpuri, ca astăzi, tot nu am fi vorbit de o incidență atât de mare a cancerului”, au scris în lucrarea publicată în Jurnalul Internațional de Paleopatologie, atropologii El Molto și Peter Sheldrick .

Cancerul este un termen generic, ce acoperă mai bine de 200 de boli, toate cu caracteristici comune, ce pot apărea la orice vârstă, în orice organ sau ţesut din organism, determinând modificări clinice diferite de la debut până la final. Pentru clinician cancerul semnifică o tumoră ce invadează local şi diseminează la distanţă în orice loc din corpul uman, determinând o varietate impresionantă de aspecte clinice. Se estimeaază că în viitor, din păcate, rata mortalității din cauza cancerului o va depășii pe cea cauzată de bolile cardio-vasculare.

sursa: https://www.sciencealert.com/ancient-egypt-dakhleh-six-cancer-cases-ovarian-cervical-testicular-rectal-leukaemia

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii