Noutăți

Urme de radioactivitate cu provenineța necunoscută detectate deasupra Europei

Oficialii germani declară că în aerul din vestul și centrul Europei a fost detectat un nivel nefiresc de radioactivitate. Nivelurile ridicate ale izotopului Ruthenium-106 au fost raportate în Germania, Italia, Austria, Elveția și Franța începând cu data de 29 septembrie. Sursa acestei iradieri cu Izotopul Ruthenium-106 este încă necunoscută, dar calculele indică faptul că aceasta pare a proveni din Europa de Est, de la o distanță mai mare de 1.000 de kilometri de Germania.

Rutheniu sau ruthenium este un element chimic care are simbolul Ru și numărul de ordine 44 în sistemul periodic al elementelor, fiind un element de tranziție la metalele din grupa platinei. Acesta este un metal solid sfărâmicios de culoare alb-cenușie din grupa platinei, care se prezintă sub formă de agregate cristaline legate câte patru. La temperatura camerei menține suprafața exterioară lucioasă caracteristică metalelor. Incălzit în prezența oxigenului la o formă incandescentă, se formează un oxid de ruthil toxic și instabil, care devine în prezența luminii exploziv. Punctul său de topire este de la aproximativ 2300 până la 2450 ° C (4200 până la 4.400 ° F).

Descoperirea sa este creditată chimistului polonez Jedrzej Sniadecki, care a anunțat descoperirea elementului în 1808. Chimiștii nu au reușit să confirme lucrarea lui Sniadecki și, ca rezultat, elementul a fost redescoperit de două ori în anii următori.

Experții de la Oficiul federal pentru protecția împotriva radiațiilor (FORP) din Germania au dat semnalul de alarmă, după ce cinci posturi meteorologice au detectat urme ale acestui izotop. Nivelurile detectate sunt scăzute și nu reprezintă încă o amenințare pentru sănătatea umană. Specailiștii au adăugat că prezența izotopului în aer nu poate fi generată de un accident survenit la o centrală nucleară.

Într-o declarație scrisă, un purtător de cuvânt a FORP spune: “Analizele noi privind sursa substanței radioactive ruthenium-106 sugerează o eliberare în Europa de Est, la o distanță mai mare de 1000 de kilometri de Germania. Deoarece a fost detectat numai ruthenium-106, un accident într-o centrală nucleară poate fi exclus ca o cauză. Această cantitate mică de radioactivitate nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea populației. Totuși proveniența sa nu a fost încă stabilită.”

45181A7200000578-4951812-image-a-14_1507286079416

sursa: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4951812/Spike-airborne-radioactivity-detected-Europe.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii