Noutăți

„Urieșii” de la Boldești-Grădiștea: OMUL YAMNAYA (Reportaj Formula AS)

Descoperiri fabuloase în Prahova – Trei morminte cu o nouă rasă de om au fost descoperite anul acesta în pământurile Prahovei. Vechi de 5 milenii, omul Yamnaya este cel cu care se aseamănă cel mai mult euro­peanul de azi.

Un grup internațional de cercetători de vârf s-a adunat în satul Boldești-Grădiștea, într-un efort comun, modern și costisitor, de a-și afla originile .

„Haideți să vă arăt un secret”, zice, la final, căutătorul sub pământuri. Pășim în urma lui, pe cu­loare tot mai înguste și întortocheate, de la parterul acestei imense clădiri, din 1865, până ajun­gem la o ușă mereu închisă.

Intrăm într-un fel de „odaie-nișă”, lungă, îngustă, foarte înaltă și fără ferestre. Două neoane alburii bâzâie în înaltul plafonului. Pe partea stângă, pe rafturi, de la pământ până sus, sunt zeci și zeci de lăzi de carton cafenii.

Nu e praf, temperatura și lumina sunt „gândite”. Cutiile miros a nou, asemeni celor în care se amba­lează cumpărătu­rile.

Ar­heologul ia una pe care a scris de mână, cu-n mar­ker:”Tumul 8, mormântul 1″. Înăuntru e scheletul unui băr­bat de acum 5000 de ani. Parcă ți-e frică și să-l atingi, dar Alin ne lasă. Craniul i-e spart în trei bucăți, de o armă, așa că mai ia o cutie.

„Stați să găsesc altul mai întreg, să vedeți cum ară­tau oamenii ăștia”, zice. În toate cutiile, până sus, sunt doar schelete: nobilii călăreți ai civilizației Yamnaya, pe care dr. Alin Frînculeasa îi caută de peste zece ani, în tumulii împrăștiați prin toate câmpiile Pra­hovei.

E foarte dificil, riscant și costisitor să-i dezgropi, fiindcă, pentru un schelet din ăsta, trebuie să retezi practic un deal, cu mijloace mecanizate. Abia în mijlocul lor poți găsi acel „mormânt principal”, cu sheletul cel mai im­portant. Sau poți să nu găsești nimic.

Localnicii cred și azi că-n acești tumuli sunt îngro­pați uriași, comori, uneori chiar întregi armate tur­cești. Simple povești! Aceste coline au fost înălțate pentru un singur om.

Îmi arată scheletul micuț al unui copil de 9 luni – doar pentru acest bebeluș a fost ridicat un deal înalt de 7 metri.

Peste 90 de asemenea schelete Yamnaya a dezgropat acest „vânător de morminte preistorice”, care a pornit la pas prin toată Prahova, cartografiind sute și sute de tumuli.

După ce și-a publicat cărțile și articolele, au început să-l caute savanți din toată Europa. Atât istorici, arheo­logi, dar mai ales unii dintre cei mai mari gene­ticieni și bioantropologi.

Minți de vârf ale continen­tului, adu­nate să răspundă unor întrebări: „Cum arată cel mai apropiat strămoș al omului european de azi?”, „Pe cine am moștenit genetic?”, „De la cine am învățat să ne organizăm social?”.

L-au chemat pe Alin Frînculeasa într-un proiect de milioane de euro, coordonat de Universitatea din Helsinki. Astă vară au săpat aici, în satul Boldești-Grădiștea. Au găsit trei morminte.

Presa euro­peană a vorbit despre o „des­coperire arheolo­gică extra­ordinară”. Ziarista ger­mană Sonia Kastilan, de la „Frankfurter Allge­meine Son­ntag­zeitung” a rămas cu arheologii trei săptă­mâni, muncind alături de ei și trăind în casele localnicilor, doar pentru a scrie două pagini de ziar, mândră că a fost părtașă la marea descoperire.

S-a scris elogios, fiindcă a fost pentru prima oară când, folosindu-se tehnici cos­tisitoare și ultramo­derne de studii genetice și izo­topice, s-a dovedit că acest „om Yamnaya”, care a trăit acum 5 milenii pe pămân­turile noastre, are deplin genomul și toate trăsăturile pe care le avem și noi, acum.

Citește mai mult: Formula AS


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii