Noutăți

Uriașul complex subteran de la Novy Port (Rusia), săpat în permafrostul tare ca piatra, sub supravegherea unui german exilat. Care este scopul camerelor subterane?

Novy Port este o așezare aflată în îndepărtatul district autonom Iamalia-Neneția din Rusia. Acolo, la Novy Port, se află un impresionant labirint subteran, realizat de către un inginer german, în perioada Războiului Rece și săpat cu greutate, în permafrost (sol ce rămâne înghețat tot timpul anului). Complexul de tuneluri și camere (depozite) subterane acoperă o suprafață de 7000 de metri pătrați, mai mult decât cea a Casei Albe din Washington.

Complexul subteran de la Novy Port nu a fost construit în scop militar, așa cum s-ar putea crede. El reprezintă, de fapt, un… imens congelator. În interior, temeperaturile se mențin, tot timpul anului, între -14 și -12 grade Celsius. Imensul congelator natural are un scop bine definit: depozitarea temporară a peștelui. Congelatorul natural de la Novy Port a fost construit în anii ’50 ai veacului trecut. Potrivit siberiantimes.com, este cel mai mare depozit subteran săpat manual în permafrost de pe mapamond. Peștele proaspăt prins, destinat pieței occidentale, este conservat provizoriu în halele subterane.

Cel care a supravegheat lucrările a fost Gustav Backmann, etnic german care a fost constrâns să-și părăsească orașul de baștină (Sankt Petersburg, în trecut Leningrad) pentru a se stabili în îndepărtatul și neospitalierul Novy Port, la gura de vărsare a fluviului Obi (ce detine cel mai mare estuar din lume). Trimiterea lui Backmann în Siberia a avut loc în anul 1942 și a fost determinată doar de către apartenența etnică a acestuia.

Permafrost storage Siberia

Permafrost storage Siberia

 

Permafrost storage Siberia

Permafrost storage Siberia

Respectând indicațiile germanului, au muncit zi și noapte echipe formate din câte 15-20 de oameni, care au săpat galerii lungi și încăpătoare în permafrostul la fel de dur precum stânca. Fierul târnăcoapelor se tocea cu repeziciune, în confruntarea cu solul înghețat.

Zece ani au lucrat echipele de muncitori, pentru a da gata complexul subteran de la Novy Port. Lucrarea s-a sfârșit în anul 1956. Totuși, lui Gustav Backmann i s-a îngăduit să părăsească districtul Iamalia-Neneția abia în anul 1967, când s-a putut stabili la Herson, în Ucraina, un ținut mai prietenos din punct de vedere al climei.

Unele dintre tunelurile de la Novy Port au o lungime de 140 de metri. Complexul realizat de către muncitorii ruși sub supravegherea inginerului german a funcționat ca un spațiu de depozitare imens și sigur. A fost prevăzut cu trei intrări. E utilizat și astăzi, cu toate că viitorul său e incert, din cauza costurilor mari necesitate de întreținerea sa. Una dintre intrări este afectată de către eroziunea caracteristică zonei de coastă în care se află.

Permafrost storage Siberia

Permafrost storage Siberia

Plan of the permafrost

Workers in front of the first tunnel of the storage built manually in permafrost

Novy

Permafrost storage Siberia

Sursa: siberiantimes.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii