Noutăți

Uriașa lespede de sticlă din peștera Beth She’arim (Video)

  •  
  •  
  •  

Situat în Galileea, Beth She’arim a fost cândva un cimitir de mare importanță. Era unul dintre cele mai sacre locuri din lumea evreiască.

Chiar lângă catacombele sale se află o peșteră naturală care a fost transformată cu mult timp în urmă într-un bazin pentru înmagazinarea apei. La sfârșitul secolului IV, bazinul a căzut în paragină, după care s-a umplut cu un strat de nămol de aproape un metru.

În 1956, autoritățile israeliene au decis transformarea peșterii într-un mic muzeu, proiect în care s-a folosit un buldozer pentru nivelarea suprafeței.

Dar, în mod neașteptat, buldozerul a lovit de ceva dur – atât de dur și de greu, încât obstacolul nici măcar nu s-a clătinat. Obiectul în cauză – o placă mare, dreptunghiulară, care arăta ca betonul – a fost lăsat acolo unde a fost găsit, iar zona înconjurătoare a fost pavată cu piatră.

Placa este imensă: are lungimea de 3 metri, lățimea de 2.2 metri și grosimea de 40 de centimetri, iar suprafața sa este nivelată perfect.

În 1963, o expediție comună de la Muzeul Sticlei din Corning, New York, și Universitatea din Missouri a cercetat regiunea pentru a descoperi eventuale rămășițe ale vechilor fabrici de sticlă.

Un membru al echipei a sugerat că lespedea din Beth She’arim ar putea fi făcută din sticlă. Sugestia a fost întâmpinată cu scepticism, însă analiza chimică a confirmat imediat ipoteza: obiectul era, într-adevăr, confecționat din sticlă.

Bucățile de ceramică găsite le-au demonstrat arheologilor israelieni că lespedea de sticlă a fost creată cândva la sfârșitul secolului IV.

Mai mult: Incredibilia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii