Noutăți

Uraniul din apa de mare ne-ar putea furniza energie electrică timp de 13.000 de ani. Cum se gândesc americanii să-l extragă

Potrivit Departamentul de Energie al Statelor Unite ale Americii uraniul din apa de mare poate reprezentă în viitor o sursă de energie pentru centralele nucleare. În apa de mare există 4,5 miliarde de tone de uraniu. Jumătate din această cantitate este suficientă pentru a alimenta centralele nucleare din întreaga lume timp de 6.500 de ani. Cu toate acestea, costul de extracție a uraniului din apa de mare este de trei ori mai mare decât costul actual al uraniului extras din minereurile de uraniu.

Cercetătorii cred că în viitorul apropiat această sursă de energie poate fi extrem de folositoare pentru susţinerea nevoilor de energie ale omenirii, acesta fiind motivul pentru care eforturile de extracție a uraniului din apa de mare au început încă din anii 1960. „Pentru ca energia nucleară să rămână o sursă de energie durabilă, trebuie să dispunem de o sursă sigură şi viabilă economic de combustibil nuclear. Se pare că în prezent am descoperit o metodă mult mai puţin costisitoare de extragere a uraniului din apa de mare”, a declarat Phillip Britt, conducătorul unei echipe de cercetători din cadrul Departamentului de Energie al SUA.

Uraniul din apa de mare este mai dificil de extras decât uraniul din minereuri, deoarece implică un proces denumit „adsorbție”, în care atomii, ionii sau moleculele unui gaz sau a unui lichid aderă la suprafaţa unui corp solid. În acest scop, oamenii de știință au proiectat diferite materiale care atunci când sunt scufundate în apa de mare vor „adsorbi” uraniul pentru extracția acestuia. Pentru ca extracţia uraniului din apa de mare să fie viabilă economic este necesar ca preţul acestor materiale speciale să fie cât mai mic. În prezent, cercetătorii au dezvoltat noi adsorbanți care au redus costurile de extragere a uraniului din apa de mare de până la patru ori în doar cinci ani.

Cercetătorii au creat împletituri din fibre de polietilenă care conțin amidoximă pentru a atrage și a lega dioxidul de uraniu din apa de mare. Testele arată că noul material are capacitatea de a reţine mai mult de 6 grame de uraniu la un kilogram de adsorbant în 56 de zile de submersie în apa de mare. Dacă extragerea uraniului din apa de mare va reuși, omenirea va avea o sursă de energia nucleară produsă dintr-o sursă regenerabilă.

sursa:https://futurism.com/uranium-seawater-keep-lights-13000-years/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii