Noutăți

Uraganul Ophelia s-a întețit și… se deplasează spre Europa! Ce state ar putea fi atinse?

Miercuri, furtuna tropicală Ophelia a fost declarată uragan în mod oficial iar joi se deplasa către nord-est, prezentând viteze ale vântului de peste 140 km/h.  Meteorologii estimează că, în acest weekend, insulele Azore (ce fac parte din teritoriul portughez) vor resimți efectele puternicului fenomen meteorologic.

Ophelia va trece peste Spania și Portugalia, după care ar putea lovi coastele Irlandeze la începutul săptămânii viitoare. Zonele de coastă ale Irlandei și unele părți din Marea Britanie s-ar putea confrunta cu puternice intensificări ale vântului, precum și cu valuri primejdioase. Această furtună din Atlantic are o traiectorie total neobișnuită, deplasându-se pe direcția nord-est, către Europa. Irlanda și Marea Britanie ar putea lovite de către furtună chiar duminică, cel mai devreme.

Uragan

Uragan 1

Sezonul de uragane din Atlantic al anului 2017 a fost foarte bogat în evenimente, fiind înregistrate zece fenomene de acest fel. Însă, doar două furtuni de acest gen au mai lovit, în trecut, Peninsula Iberică, odată în anul 1842 și a doua oară mult mai recent, în urmă cu 12 ani.

Ophelia se află mult mai la nord, față de zonele în care s-au manifestat, anterior, cele mai multe dintre uraganele din Atlantic, ceea ce înseamnă că nu este prinsă în sistemul de curenți care se deplasează de la est la vest, peste ocean. Acest lucru îi permite neobișnuitului uragan, arată specialiștii, să se deplaseze spre nord și spre est, către Europa.

Specialiștii de la Met Éireann, serviciul meteorologic irlandez, arată că Ophelia „are potențialul de a fi un eveniment cu impact ridicat în anumite părți ale țării”, menționând vânturile puternice, ploaia abundentă și valurile deosebit de puternice, ca elemente care l-ar putea caracteriza.

Deși aceste evenimente sunt mai degrabă rare, există antecedente, în care furtunile post-tropicale au ajuns în insulele britanice. Furtunile post-tropicale determinate de către uraganul Gordon au trecut peste Irlanda în anul 2006, cu vânturi de 100 km/h, producând serioase distrugeri ale rețelelor electrice, care au lăsat mai mult de 120.000 de persoane fără energie electrică.

Ophelia

Ophelia 2

Ophelia - uragan

Surse: www.express.co.uk, cnn.com, businessinsider.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii