Noutăți

Universul va dispărea încet, dar sigur

 •  
 •  
 •  

Un studiu realizat prin analiza lungimile de undă din circa 200.000 de galaxii, arată că Universul produce jumătate din energia pe care o genera acum două miliarde de ani și acesta se „stinge” încet.

Galaxiile mai noi produc pur și simplu mai puțină energie decât galaxiile din trecut”, a declarat astronomul Mehmet Alpaslan, de la NASA, pentru Discovery News.

Stelele în vârstă se sting mai rapid decât se formează stelele noi, o tendință care într-un final va lăsa universul un loc rece și singuratic. „La un moment dat, toată materia se va dezintegra. Luminile se sting ușor. Cronologia tuturor acestor întâmplări este extrem de îndelungată, vorbim de sute de mii de miliarde de ani.”, a concluzionat Alpasian.

Studiul publicat luni la conferința Uniunii Astronomice Internaționale a fost realizat după 7 ani de cercetări. Se cunoștea faptul că Universul se stinge încă din anii 1990, dar studiul făcut publicității în această săptămână este primul care a măsurat radiațiile în spectrul GAMA. Măsurătorile au fost făcute în 21 de lungimi de undă, de la ultraviolet la roșu.

Declinul din generarea de energie a galaxiilor „coincide cu rata tot mai mare de expansiune a Universului, creată de o forță misterioasă anti-gravitațională denumită energie întunecată.

Astronomii au de gând în viitor să utilizeze datele GAMA pentru o varietate de studii, cum ar fi înțelegerea modului în care diferite tipuri de stele se formează și evoluează, rata prin care galaxiile fuzionează sau cum aceste procese afectează evoluția galaxiilor.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

6 Comments on Universul va dispărea încet, dar sigur

 1. Alexandru Pascu // 14 august 2015 at 12:05 // Răspunde

  Mi se pare aberant sa emitem asemenea judecati avand in vedere ca noi, ca si oameni, nu am parasit vreodata planeta asta, daramite sa ajungem la cea mai apropiata stea Aplha Centauri.

 2. DACA VORBIM DE EVENIMENTE CE VOR AVEA LOC DUPA SUTE DE MII DE MILIARDE DE ANI, ATUNCI EU, DACA SPUNE CA ATUNCI IN LOC DE FLORI VOR CRESTE FETE MARI, EU O CRED SI PE ASTA. N’AM NICI O OBIECTIE. M-AR INTERESA SA AFLU CE SE VA MAI INTAMPLA DEOSEBIT, EXTRORDINAR, CU OMENIREA (NU CHIAR TOT UNIVERSUL), IN URMATORII 10-20 DE ANI. MULTUMESC, GEORGE

 3. “„Galaxiile mai noi produc pur și simplu mai puțină energie decât galaxiile din trecut”

  Poate ca produc “altceva”, masa, de pilda, prin electroconvergenta?!

 4. Sa avansezi asemenea ipoteze si teorii fara acoperire, mi se pare un non sens. Universul poate sa fie supus unor transformari inevitabile ca si pana acuma, dar Universul infinit nu poate sa dispara, pur si simplu.

 5. Asta este inca o manipulare ordinara pe care o face NASA. “Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, ci totul se transforma”, spune una din legile fizicii. Universul a fost , este si va fi mereu. Apropo, sunt unul din acei multi care nu cred in teoria Big-Bangului.

 6. Nici eu. Si ca mine sunt multi altii.
  Problema este sa gasesti paradigma de cercetre a interactiunii corpului natural din Univers care sa permita o modelare (cat mai)corecta a realitatii.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii