Noutăți

Universul NU s-a format printr-un “Big Bang”! O nouă teorie (Big Bounce) confirmă filozofia antică hindusă!

Din ce în ce mai mulți cercetători susțin ipoteza conform căreia Universul s-ar fi format în urma unui ” Big Bounce ” – „Marea Săritură”, și nu în urma unei explozii de tipul „Big Bang”, așa cum crede o mare parte a lumii științifice. Conform teoriei Big Bounce, Universul a cunoscut mai multe evenimente de tipul Big Bang, după ce mai întâi s-a contractat. Teoria, care unește mecanica cuantică și teoria relativității generale, afirmă că Universul se află într-o continuă expansiune şi contracţie. Astfel spus, Universul nostru nu a început din momentul în care a avut loc o explozie Big Bang, ci mai degrabă atunci a “revenit” după contracția unui Univers anterior.

Acest lucru înseamnă că Universul funcționează la fel ca un balon pe care-l umflăm. Acesta crește și crește până când ajunge la o anumită distanță maximă, apoi se contractează spre punctul inițial, iar procesul poate fi reluat dacă îl umflăm din nou. Acest lucru se întâmplă și cu Universul, cel puțin asta susțin mai mulți fizicieni din Marea Britanie și Canada. Potrivit studiilor acestora, în momentul în care Universul este la punctul său cel mai mic, aproape de contracție maximă, legile fizicii relativiste dispar, iar acesta este guvernat de legile mecanicii cuantice. Tocmai efectele mecanicii cuantice fac ca Universul să devină, în acel moment, indestructibil.

“Mecanica cuantică ne salvează atunci când lucrurile se descompun”, explică Steffen Gielen, membru al echipei de cercetare și profesor la Imperial College din Londra.

Pentru a ajunge la această concluzie, echipa a simulat pe calculator modul în care Universul nostru a evoluat de-a lungul timpului, principala concluzie fiind cea a faptului că Universul s-ar putea extinde folosind principiile mecanicii cuantice și doar două „ingrediente”: radiații și materie.

Marea surpriză în urma muncii noastre a fost faptul că am reușit să descriem primele momente ale Big Bang-ului, bazându-ne pe ipoteze rezonabile despre materia existentă în acel moment. Ei, analizând aceste teorii putem lua în calcul faptul că Big Bang-ul este un ,,salt”, în timpul căruia contracţia se transformă în expansiune”, a declarat Neil Turk, de la Institutul pentru Fizică Teoretică din Canada.

P.S. Ceea ce este interesant este faptul că filozofia hindusă vorbește de mii de ani despre faptul că Universul se extinde și apoi se contractă, pe perioade uriașe de timp, și asta la nesfârșit. În spiritualitatea hindusă, procesul de expansiune a universului se numește Ziua lui Brahma, iar perioada în care el este contractat la maxim, fără activitate – Noaptea lui Brahma. Cum au ajuns oare înțelepții Indiei la o astfel de concepție asupra Universului?!

sursa: sciencealert.com/

sursa: dailymail.co.uk

sursa foto:kennethjensen.deviantart.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

5 Comments on Universul NU s-a format printr-un “Big Bang”! O nouă teorie (Big Bounce) confirmă filozofia antică hindusă!

 1. Cam acelasi lucru vrea sa il spuna si Brancusi prin Coloana infinitului!

 2. Teoria era veche si facea parte dintre variantele “Universului dupa Big Bang”. Ii zicea teoria universului pulsatoriu. Abia in ultimul timp se renuntase la idee avand in vedere faptul ca s-a constatat ca galaxiile isi accelereaza viteza in loc sa incetineasca.
  Nu cred insa in teoria Big Bang-ului ca “inceput” al Universului si nici teoria hindusa n-o vad sustinand vreun “Univers pulsatoriu”. Ziua si Noaptea lui Brahman se refera la trecerea in manifestare si nemanifestare a creatiei(Naturii). Imaginandu-ne manifestarea lumii ca pe un vis al lui Brahman, intelegem ca, desi visul are un inceput, in interiorul acestui vis, din punct de vedere temporal, nu exista un inceput al obiectului visat. Nu exista deci un inceput al Universului ca sa poata fi situat in timp.

 3. Teoria Big bang sau bounce se bazeaza pe credinta ca universul e controlat de o singura forta majora, adica gravitatia, de unde si nevoia pur matematica de a interpreta fenomenele cosmice observate prin prisma teoriei relativitatii (teza falsa) si a derivatelor ei:gaurilor negre, materie intunecata, quarcuri etc -toate din pacate doar ecuatii, misticism matematic, imposibil de reprodus in laborator la scara, incalcind astfel unul din principiile fundamentale ale fizicii, care zice ca orice fenomen observat, trebuie sa poata fi reprodus concret intr-o forma sau alta. Mediile academice oficiale se joaca doar pe computer, crezind ca prin asta pot inlocui experimentul concret. Iar aceste jocuri pe calculator le prezinta drept realitate stiintifica.
  Realitatea de pe teren arata ca gravitatia si teoria relativitatii nu pot explica de fapt fenomenele observate, dar in ciuda acestui fapt, spre a nu iesi din cuvintul Domnului / nu a contrazice dogma fizicii contemporane, fizicienii de vaza cu pozitii caldutze la diverse universitati, scot din cind in cind din palarie cite o teorie mirobolanta spre a cirpi pe ici si colo modelul gravitational, in loc sa-l inlocuiasca cu ceva mai veridic, si reproductibil, ca de exemplu cimpul electromagnetic (teoria universului electric).
  Teoria gravitatiei / a relativitatii e un fel de teorie a romanizarii dacilor, fervent sustinuta teoretic, practic insa cam sc^rtz^inda.:)
  Pt. detalii despre teoria universului electric precum si dezbaterea stiintifica a subiectului urmeaza linkul:
  https://www.youtube.com/user/ThunderboltsProject
  La fel de interesanta si plauzibila e teoria cresterii Pamintului:
  https://www.youtube.com/watch?v=ePyU7cyMT_k
  de James Maxlow sau
  https://www.youtube.com/watch?v=oJfBSc6e7QQ
  de Neal Adams

 4. Buna ideea..doar ca eu o vad putin mai altfel.Ziua lui Brahma;trebuie sa fii suficient de intelept pentru a observa toate evenimentele din jurul tau,sa le intelegi,sa mai faci niste calcule…noaptea lui Brahma;trebuie sa fi suficient de prost,altfel nu poti sa le accepti…asta-i!

 5. https://en.wikipedia.org/wiki/Neil_Turok
  Neil Geoffrey Turok (born 16 November 1958[2]) is a South African physicist, and the Director of Perimeter Institute for Theoretical Physics.[3] His work has been in the area of mathematical physics and early universe physics, including the cosmological constant and a cyclic model for the universe.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii