Noutăți

UNIVERSUL, între inteligență și întâmplare… (cu prof. dr. Constantin Dulcan)

 •  
 •  
 •  

De mii de ani, omul a încercat să-și explice lumea și viața. Diferite teorii cosmogonice, ipoteze materialiste sau creaționiste s-au confruntat într-o bătălie a argumentelor.

Sunt Universul și viața rodul unui act de voință creatoare, inteligentă sau sunt expresia unui accident, a unei întâmplări?

Pentru a desluși atât cât se poate misterul, pentru a pătrunde secretele din spatele a ceea ce vedem, vă invit la o călătorie fascinantă pe care am numit-o UNIVERSUL, ÎNTRE INTELIGENȚĂ ȘI ÎNTÂMPLARE.

Cel care ne va fi ghid în această călătorie este dl prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan, specialist în neurologie, autorul best-sellerului Inteligența Materiei.

Vizionare cu folos!

Daniel Roxin


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

8 Comments on UNIVERSUL, între inteligență și întâmplare… (cu prof. dr. Constantin Dulcan)

 1. Nimic nu este întâmplător. Fiecare încearcă să prezinte o realitate dintr-un punct de vedere ce pare cel real. Sunt argumente ce îl susțin, sunt argumente contra. ADEVĂRUL ABSOLUT nu poate fi decât unul și este idealul spre care tinde fiecare, asimptotic, dar nimeni nu-l poate atinge.
  Deună-zi savuram o cană cu ceai verde răsfoind o carte pe care ulterior am și cumpărat-o – Cartea ceaiului verde – de Dr. Lester și Victoria Dolby. Primul impact a fost că ceaiul verde – Camelia Sinensis este o plantă deosebită prin istorie și compoziție ce nu a fost elucidată în totalitate.
  De mii de ani asiaticii beau această licoare. Gândul m-a dus la Evoluția speciilor și mi s-a părut o aiureală privind la IMENSITATEA lumii materiale din jurul nostru. Nu pot să cred că din niște combinații de substanțe să ia parte CELULA care mai apoi prin evoluții succesive, haotice, fie ele chiar și în milioane de ani, să ajungă la ceea ce avem azi. Inteligența materiei nu poate dezvolta ceva de la simplu la foarte complicat, de la rău la mai bine fără a fi dirijată de ceva. Nu aveți senzația că se pare că totul a fost preparat într-un creuzet miraculos tocmai pentru a ajuta „una pe cealaltă” și în final oricât de egoist ar părea, pe OM? Cum se explică evolutiv ca o buruiană simplă oarecare s-a transformat tocmai în planta de ceai în timp ce aceeași buruiană a creat căpșuna, urzica sau sequoia? Privind în jur, observ că avem de toate: și ce mânca, și cu ce ne vindeca, ajutor în deplasare (calul) sau la producerea hranei (vaca, oaia, capra). Avem tot ce ne trebuie chiar dacă omul nu ar fi descoperit celelalte (mașini, Tv, telefonie, aviație, arme de distrugere etc).
  În consecință, până în clipa în care vom descoperi (sau nu!) cine suntem, de unde venim și unde ne îndreptăm, cred că ar fi suficient să descoperim ceea ce putem și să considerăm că undeva, există un zid, dincolo de care nu avem acces (deocamdată).
  Unele teorii a celor care vor să demoleze existența lui Dumnezeu sau a unei forțe de o natură necunoscută nouă, susțin că nu am fi evoluat conform ipotezelor materialist-evoluționiste ci că am fost „plantați” aici de o civilizație extraterestră. Bun, dar acea civilizație de cine a fost creată?
  Cea mai mare surpriză am avea-o în ziua când o altă civilizație ar intra în contact cu a noastră și la fireasca întrebare: cine sunteți, de unde veniți, cine vă creat am primi răspunsul – DUMNEZEU.
  Dl. Prof. Dr. Dulcan încearcă să prezinte științific fenomenele amestecând MATERIA cu SPIRITUALITATEA în speranța că va prezenta realitatea corectă. Din păcate, ceea ce nu înțelegem este că materialul și spiritualul sunt două entități complementare și în același timp total diferite iar măsurarea/evidențierea unuia folosind instrumentele ce cercetare produse de celălalt este un nonsens. Este ceva asemănător cu a măsura cu o linie, curentul electric ce parcurge un conductor. Cartea d-lui profesor însă, are marele merit de a încerca să aducă informații convingătoare în a face lumină în existența noastră.
  Ca o consecință, Universul și în particular, omul este o consecință a Lucrării unei forțe nemasurabile care coordonează totul. Din nefericire OMUL în egoismul și neștiința sa, a reușit să distrugă si să murdărească aproape totul în jur. Dacă vom citi în Biblie:

  28. Şi Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: „Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietăţile ce se mişcă pe pământ şi peste tot pământul!” (Geneza)

  scrie destul de clar: „să-l supuneți”, „să stăpâniți peste toate” nu apare nicăieri scris „SĂ DISTRUGEȚI” ceea ce face de fapt omul de azi.

  • Anton Constantinescu // 4 iunie 2015 at 17:24 // Răspunde

   Nu evolutia speciilor este o aiureala, ci incapacitatea unora de a intelege stiinta si evolutia in primul rand.
   Daca dta vii cu citate din scripturile evreiesti de acum trei milenii, din epoca de piatra, nu am sperante ca vei putea intelege nimic despre stiinta.

 2. superb domnilor .

  • D-le Grigore, stiinta nu poate nega existenta lui Dumnezeu. Si nici nu poate dovedi procesul evolutiei. Stiinta este interpretata conform punctului de vedere personal. Sunt oameni de stiinta atei si sunt oameni de stiinta crestini. De fapt o multime de oameni de stiinta atei recunosc in cercuri restranse ca evolutia nu are nici o baza stiintifica, insa nu te astepta sa vezi aceste declaratii in presa. Ba chiar sunt si lucruri publicate care spun acelasi lucru, carora insa nu le este facuta nici o publicitate. Ca spre exemplu, ce spune Hubert P. Yockey, in ‘Self Organization Origin of Life Scenarios and Information Theory’, publicata in Journal of Theoretical Biology Nr 91 din 1981, pag 13-31: „Since science has not the vaguest idea how [proteins] originated, it would only be honest to admit this to students, the agencies funding research, and the public.” Cei care au depasit un anumit nivel in studiul disciplinelor stiintifice isi dau foarte bine seama ca Universul este prea complex, prea bine organizat si prea exact proiectat pentru a fi un produs al intamplarii. Exista o multime de articole care arata ca din punct de vedere stiintific Creatia (asa cum este descrisa in Biblie) este mult mai logica si explica mult mai bine realitatea inconjuratoare decat Evolutia. Cine este cu adevarat interesat, le va gasi.

 3. Mihai FLOAREA // 4 iunie 2015 at 11:59 // Răspunde

  Mulțumiri pentru reîntîlnirea, prin intermediul acestui film, cu dl prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan. I-am citit la timp (prin 1986), la Biblioteca Academiei, cartea „Inteligența materiei” spre a putea evita rătăcirile ateiste, dătătoare de angoase, mari semne de întrebare etc. Ca și filmul, cartea demonstrează că nu există hiatus între știință și religie.

 4. Cristian Nitulescu // 23 iunie 2015 at 10:18 // Răspunde

  foarte logic…un singur mister mai e de rezolvat si totul e clar ..Pe D-zeu cine l-a creat ?????

 5. lungu Leonard // 24 iunie 2015 at 16:01 // Răspunde

  Recomand tuturor ce au vizionat emisiunea, sa se uite pe youtube la un documentar extraordinar numit „ancient knowledge”. Documentarul are aproape 7 ore, dar se completeaza superb cu aceasta emisiune!
  Reiese clar ca nimic nu este la intamplare. Parca totul a fost programat…

 6. Epoca de piatra acum trei mii de ani??Biblia scrisa in ,,epoca de piatra’?…Hm,think again!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii