Noutăți

Unii dintre peștii de recif văd culori invizibile pentru oameni. Rezultatele studiilor efectuate în această direcție au și o aplicabilitate tehnologică!

  •  
  •  
  •  

O echipă de cercetare din cadrul Queensland Brain Institute a demarat o serie de cercetări realizate prin experimente comportamentale asupra unor diferite specii de pești, într-o încercare de a elucida modul în care văd aceștia, în mediul lor de viață.

Studiile anterioare au încercat să determine modul în care peștișorul de aur (cel denumit, științific, Carassius auratus, nu peștișorul din poveste… care îndeplinea dorințele) poate să perceapă culorile, dar studiul pe care-l avem acum în discuție este primul prin care oamenii de știință au determinat modul în care disting culorile peștii de recif.

anm

Recifele de corali sunt unele dintre cele mai viu și mai divers colorate medii naturale ce există pe planetă iar în acest moment a devenit clar faptul că unii dintre peștii care viețuiesc acolo pot distinge culori pe care omul nu le-a văzut niciodată. Dincolo de orice dubiu, distingerea acestor culori are o mare importanță pentru supraviețuirea acestor specii. Pe de altă parte, alți pești, precum aceia care aparțin speciilor Trigger văd, într-o măsură mai mică sau mai mare, aceleași culori ca și noi, dar capacitatea lor de a le deosebi e diferită.

Oamenii de știință au descoperit că unii pești de recif, cum ar fi peștele anemonă sau peștii Damsel în general, pot distinge radiația ultravioletă (emisă de către Soare) la acele lungimi de undă față de care oamenii trebuie să se protejeze, ferindu-se de o expunere prea îndelungată.

dm

Profesorul Justin Marshall, care activează în cadrul Laboratorului de Neurobiologie Senzorială de la Queensland Brain Institute, observă că, în mod ironic, noi de abia am început să înțelegem în ce fel percep acele viețuitoare care se dezvoltă în recifele de corali multicolora lume în care trăiesc, în vreme ce recifele în cauză se transformă sau chiar dispar totalmente, din pricina modificărilor climatice.

S-ar putea formula întrebarea: ce importanță are modul în care văd peștii lumea lor? Profesorul Marshall arată că examinarea comparativă a modului în care speciile de animale diferă sub aspect senzorial și perceptiv are nu doar rostul de a cunoaște în ce măsură diferă capacitățile lor senzoriale de acelea ale omului, ci mai ales rolul de a pune la punct aplicații și tehnologii utile în viața de zi cu zi.

Mai exact, studiile comparative asupra vederii în culori realizate la Queensland Brain Institute prezintă o utilitate aparte în variate domenii, de la stocarea datelor în memoria computerelor și proiectarea sateliților și până la detectarea cancerului. Până la urmă, cercetările n-ar mai fi sponsorizate dacă n-ar oferi moduri concrete de îmbunătățire a vieții și de rezolvare a unor probleme de care ne lovim cu toții, mai devreme sau mai târziu!

Traducere si adaptare: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.sciencedaily.com/

Surse imagini: fijisharkdive.com/, www.starfish.ch, animalcorner.co.uk, pinterest.com/


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii