Noutăți

Unic în România: lacul Iacobdeal din Munții Măcinului

Situat în apropierea localități Turcoaia, județul Tulcea, lacul Iacobdeal, un lac antropic, s-a format într-o veche carieră de granit exploatată în urmă cu zeci de ani. Dinamitarea uneia dintre galerii, a facut ca apa din pânza freatică să inunde locul și astfel s-a creat lacul.

Oamenii locului îl denumesc „La fântâna” și spun că nu ar avea mai mult de 20 de m în adâncime și că acoperă zeci de utilaje rămase în urmă, după exploatarea carierei.

iacobdeal
Culoarea de smarald a lacului și limpezimea apei, forma de căldare, creează o imagine inedită, semănând cu un lac glaciar, lucru ce face ca acest loc să fie unic. Este inconjurat de pereți smălțuiți de granit, maluri abrupte și se spune că in dâncimile sale ar trăi pești mari.

Lacul “nu are legatură cu nici o altă unitate acvatică. În el nu se varsă nici o apă curgătoare și nu are nici un canal de scurgere spre Dunăre.” (ecomuntiimacinului.wordpress.com). Alimentarea lacului cu apă este doar subternă și din precipitații.

Din loc în loc se văd urme ale clădirilor folosite în trecut, în timpul când aici funcționa cu succes cariera de granit. Situat în Munții Măcinului, lacul nu este ușor de găsit pentru că nu există indicatoare. Locuitorii sunt cei care te îndrumă spre acest colț de rai unde scăldatul pe timp de vară este sportul principal.

DSC_9510
Scafandrul profesionist Marcel Taranu a cumpart acest loc cu ani în urmă. Cu toate acestea, lacul pote fi vizitat de orcine tece prin zonă; ba mai mult, proprietarul nu percepe nici o taxă celor ce se aventurează să facă baie în apa de smarald, sau celor care vor să simtă senzițiile tari și folosesc trambulina pentru a sări zece metri în gol înainte de a ajunge la apă.

Accesul la lac se face și printr-o grotă dând locului o tentă de aventură, de magie a naturii.

Lacul-Iacobdeal-Turcoaia-Muntii-Macin-005foto cartitaplimbareata.ro

dsc_9499

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: protv, info-delta.ro, youtube, ecomuntiimacinului.wordpress

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

5 Comments on Unic în România: lacul Iacobdeal din Munții Măcinului

  1. În apropierea localității Turcoaia este și cetatea Troesmis .

  2. De la atata “promovare” saracul loc s-a transformat in ultimii doi ani intr-o oaza de grataragii si mizerie pentru ca “ar trebui cineva sa puna niste cosuri de gunoi” zic ei…
    Pacat! Mai bine ramanea cunoscut doar localnicilor, pentru carestul lumii… “decat nu merita”

  3. Am fost acolo , e foarte frumos !

  4. Lacul, drumul pe bicicleta pana la lac, peisajul sunt foarte frumoase. Din pacate din ce in ce mai multi cocalari vin cu masina sa faca gratare sa asculte manele si sa umple imprejurimile de chistoace si peturi. Politia locala de ce este platita ?

  5. am fost pe 9 iunie 2019 si ghici ce am gasit acolo? Maneleeeeeeee ! surprinzator? Deloc, toate locurile frumoase din tara asta s-au dus dracului din momentul in care le-au descoperit ghertoii. S-a construit o terasa acoperita si un bar, urmeaza sa fie finalizata o cladie din BCA, deci locul se dezvolta…adica va deveni nefrecventabil pentru turistii adevarati… Pacat!
    Slava muncii si noroc bun ! 🙂

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii