Noutăți

Ungaria nu vrea ca acest lucru să fie cunoscut: Cum „au îmbrăţisat“ secuii Unirea din 1918. Documente istorice ascunse!

Declaraţia prin care se exprima adeziunea secuilor la Unirea cu România a fost expusă în Parlamentul României Mari în februarie 1919. Documentul este considerat unul excepţional, dar ignorat de istorici.

Declaraţia deputatului secui Joseph Fay, reprodusă în „Dezbaterile Adunării Deputaţilor nr. 41/1919-1920“:

Dlor, înainte de toate vă rog să iertaţi greşelile cuvântării mele, deoarece în româneşte numai de câteva luni vorbesc. Anume vreau să vorbesc ceva despre poporul secuilor.Vreau să vă atrag atenţia asupra acestui popor de omenire sârguincios. Având nădejde ca interesele sale vitale vor fi ocrotite în marginile noului stat, secuii au primit cu linişte şi cu încredere unirea cu România.

Domnilor deputaţi, de multe secole secuimea trăieşte strânsă într-un colţ în munţii Ardealului. În acest enorm timp partea cea mai mare a vieţii, secuimea a petrecut-o ca copil vitreg al statului ungar.  Viaţa tradiţională separată a acestui popor a căzut jertfa tendinţelor maghiare de unificare şoviniste, aproape tot aşa ca şi existenţa altor popoare vechi, locuitoare pe teritoriul statului ungar.

Cât de dezvoltată a fost conştiinţa existenţei separate a secuilor fată de orice alt popor şi chiar şi fată de fratele său maghiar este destul să o dovedesc cu indicaţia declarantului fapt istoric că oştirile secuieşti au luptat pe la 1600 la Unirea alături de oştirile lui Mihai Viteazul. Domnii mei, dacă aşa a fost în evul mediu, când de fapt piaţa naţională a secuimii exista şi când deosebirile de interese o puteau duce pe astfel de acute loviri, cu atât mai mult s-au dezvoltat aceste deosebiri în evul nou, când cele mai mici urme de viata secuiască separată au fost şterse.

 

Chiar şi în timpul cel mai din urmă, guvernele ungare nu au recunoscut importanţa secuimii ungureşti, într-atâta chiar, din Ungaria, puternic dezvoltată de la 1867 încoace, aşa zicând numai această regiune a rămas nedezvoltată, neglijată, fără o reţea de diferite de oarecare valoare şi fără instituţii culturale, la înălţimea nivelului modern, aşa ca funcţionarii maghiari trimişi în teritoriul secuiesc considerau numirile în acest teritoriu ca o dizgraţie, aş putea zice ca o deportaţie.” (Citește declarația integrală aici: Adevarul.ro)
După declaraţia deputatului secui, a luat cuvântul Nicolae Iorga:Domnilor, mulţumesc în numele dumneavoastră domnului deputat baron FAY pentru cuvintele spuse în numele secuilor, care şi alături de Ştefan cel Mare au luptat la Podul Înalt în 1475 pentru apărarea Moldovei şi a românismului, şi care în cea mai mare parte sunt vechi fraţi ai noştri români care şi-au pierdut limba lor. Îi mulţumesc pentru încrederea ce o pune în statul român, care va şti să preţuiască această încredere”.Citeste mai mult: adev.ro/o4mjjb

 

Nota mea (Daniel Roxin): Faptul că ungurilor nu le convine o astfel de declarație, putem înțelege. Cum se face însă că mulți istoricii români cu pretenții de mari cuoscători ignoră la rândul lor un astfel de eveniment? Prostie, lipsă de profesionalism, ignoranță crasă, trădarea interesului național? Viitorul ne va spune mai multe…

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

7 Comments on Ungaria nu vrea ca acest lucru să fie cunoscut: Cum „au îmbrăţisat“ secuii Unirea din 1918. Documente istorice ascunse!

 1. Care istorici ?!..prostapievici ? liceanu ?!..pthiuuu

 2. Abrudan Eugenia-Oradea // 2 aprilie 2016 at 13:53 // Răspunde

  https://www.petitieonline.net/petitie/48114146
  Petitie impotriva cotelor de migranti si a unei mega-moschei in Bucuresti
  Romania, trezeste-te! Semnati si distribuiti, aratati ca va pasa!

 3. “UN POPOR CARE NU-SI CUNOASTE ISTORIA E CA UN COPIL CARE NU-SI CUNOASTE PARINTII”- N.IORGA

  Si tot de la N.IORGA – “OM LIBER ESTE ACELA CARE NU ARE NEVOIE SA SPUNA NICI O MINCIUNA”

 4. Faptul ca DACIA a fost cotropita de catre romani doar in procent de 10-14% pt o perioada de istorica de 164 ani nu mai reprezinta nici un secret, o demonstreaza istoricii lumii care mai spun ca ISTORIA EUROPEI provine din spatiul carpato-dunarean: in ex de data reactualizata, istoricul Viorica Enachescu si descoperirile despre CODUL ROHONCZI, Teoria genoamelor, M.Gimbutes despre teritoriul tarii noastre ca VATRA A VECHII EUROPE, lingvista spaniola Carme J Huertas in cartea “Nu venim din latina”, Huszti Andras care recunoaste prin probatoriul istoric administrat in cauza existenta geto-dacilor in zona Harghita si Covasna (peste 50 de cetati geto-dacice!!!), de unde in opinie personala, in considerarea recunoasterii oficiale de catre vecinii nostri a existentei stramosilor nostri pe aceste plaiuri, potrivita pt tara ar fi denumirea de GETODACIA,luand desigur in calcul si varianta DACOGEŢIA cu conditia de a se RESPECTA scrierea literei Ţ!!! in sintonie cu acelasi Ţ care se regaseste in “noianul de ape”: BISTRIŢA, IALOMIŢA, SARGEŢIA, ape care sfintesc, purifica, binecuvanteaza si unesc vibratia Ceahlaului cu cea a Bucegilor si muntelui Godeanu.
  Izvoarele istorice/artefactele probeaza fara echivoc prezenta noastra in Transilvania inainte de venirea ungurilor, atesta majoritatea noastra etnica in Transilvania, in toate epocile, de unde reiese ca am fost dintotdeauna aici si ca avem toate drepturile istorice asupra acestor locuri, manifestand respect si bunaCuviinta fata de toate popoarele lumii si trecutul istoric al acestora cf Legii Naturale a Locului fiecaruia intocmai cum a fost destinat/scris la fiecare in limitele propriilor hotare.

 5. Discursurile acestea au fost înainte de tratatul de la Trianon. Imediat după, in martie 1919 a început un conflict armat între România si Ungaria bolșevică, condusă de Bela Kuhn, conflict in care regimentul 1 secuiesc a jucat un rol nefast, agresând populația, jefuind si omorând iar mai apoi predându-se rușinos, fără sa lupte, armatei române. Nici acest lucru nu este prea mediatizat.

 6. Calin Manta // 15 iulie 2016 at 6:21 // Răspunde

  TOATA ISTORIA , JIGODIILE DE UNGURI I AU FOLOSIT PE SECUI PE POSTUL DE CARNE DE TUN…IN PUTINE SITUATII INSA S AU DESTEPTAT SI AU TRECUT DE PARTEA ROMANILOR…DACA ERAU BAIETI DESTEPTI AR FI TRAIT MAI BINE, DAR SI ACUM SE LASA ANTRENATI IN JOCUL MURDAR MAGHIAR ! SE FOLOSESC SI ACUM DE EI ! MA ROG / VOR CULEGE “ROADELE”

 7. stimate domnule Roxin, ati punctat: “tradarea interesului national”; este interesant de vazut (peste ani) cine mai aminteste de asa zisii istorici, care rescriu/rastalmacesc istoria ignorind documente, vestigii, cercetari istorice si concluzii ale acestora venite (si) din partea unor oameni de stiinta care nu au nici un interes (material/politic/economic) in a ne re-crea/re-scrie istoria acestui popor, acestui areal; oricum, impotriva extremismului de orice culoare, trebuie voci puternice, care sa poata convinge “resturile” lumii de adevar, indiferent interese politice, economice, geo-strategice, sau de alta natura; adevarul este unul singur: suntem o insula intr-o mare de … si am rezistat aici de peste doua mii de ani!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii