Noutăți

UNGARIA FALSIFICĂ ISTORIA. Academia Maghiară de Ştiinţe: secuii nu sunt o minoritate etnică, ci parte a naţiunii maghiare

Dan Tanasa Blog: Potrivit opiniei emise de Institutului pentru Cercetarea Minorităţilor din cadrul Academiei Maghiare de Ştiinţe, secuii nu reprezintă o minoritate etnică, ci sunt parte integrantă a naţiunii maghiare, a afirmat, într-o emisiune de pe postul public de ştiri M1, un cercetător din cadrul institutului, transmite publicația Punctul.

Balázs Dobos a subliniat că această opinie a fost emisă după ce o persoană privată a iniţiat un proces de recunoaştere a minorităţii secuieşti din Ungaria. Ultimul cuvânt pe această temă îl are Parlamentul Ungariei, care va decide dacă, prin modificarea legii privind minorităţile naţionale, va recunoaşte secuii ca fiind o naţionalitate distinctă, a adăugat cercetătorul.

Ca explicaţie, acesta a specificat că este nevoie de semnătura a o mie de cetăţeni maghiari pentru a iniţia ca legislativul să recunoască un grup, în mod oficial, ca fiind o minoritate distinctă. În prealabil este nevoie însă de solicitarea unei poziţii din partea academiei.

Nota mea (Dan Tanasa): dacă se va produce, recunoașterea secuilor ca parte a națiunii maghiare nu înseamnă doar o rescriere grosolană a istoriei, un fals abominabil, ci și un pas decisiv al Ungariei în direcția realipirii Transilvaniei la Ungaria. Proiectul autonomiei teritoriale pe criterii etnice a așa-zisului ținut secuiesc reprezintă în fapt doar un prim pas către o țintă mult mai mare, aceea a ruperii Transilvaniei de România și realipirea ei la Ungaria. Secuii nu au fost niciodată parte a națiunii maghiare. La fel ca și o mare parte a românilor, aceștia au fost maghiarizați, în mare parte după evenimentele din 1848.

Documentele istorice vorbesc despre o înțelegere a maghiarilor, sașilor și secuilor din Transilvania, Unio Trium Nationum (1437), care a dus la excluderea românilor din viața publică a acestei provincii istorice (pentru documentare recomand una din multe lucrări ale academicianului Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române aici). O mărturie la fel de importantă cu privire la separarea clară existentă între secui și maghiari o constituie și un document din anul 1438, semnat de Lorand Lepeș, vicevoievodul Transilvaniei, prin care acesta recunoaște Unio Trium Nationum (Turda, 6 Februarie, 1438). Detalii despre acest document aici.


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on UNGARIA FALSIFICĂ ISTORIA. Academia Maghiară de Ştiinţe: secuii nu sunt o minoritate etnică, ci parte a naţiunii maghiare

  1. D-le Tanasa, sunteti un erou ….la fel ca inaintasii nostri, va zbateti cu tot arsenalul de care dispuneti pt apararea cauzei acestui popor care a fost aparatorul valorilor sale crestinesti ,nationale , spirituale pe taramul acesta , lasat noua de Dzeu si pe care toti il voiau al lor….El a fost si aparatorul civilizatiei europene cand navalitori primitivi au venit din estului continentului, de-a lungul timpului.Acest popor pe care-l aparati , a fost atat de mult umilit, batjocorit cu vorbe ca ” budos olah ” ….s-a jertfit atat de mult pt dreptate, pt adevar.Acum, el din nou este in pericol, atacat fiind de urmasii navalitorilor ce ne-au rapit pamanturile transilvane.Va multumim ca stati drept si vegheat si nu ne lasati prada dusmanilor, si nu ne lasati inselati de retorica lor mincinoasa, revansarda .
    Va sustinem si va felicitam !!!! Va onoram cu” magna cum laudae “.Bravo ! Va rugam sa continuati cu determinare ceea ce ati inceput atat de benefic pt poporul nostru ! Dati dusmanului lovitura de gratie !

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii