Noutăți

Unelte de top folosite de meșterii DACI – Compas, Trusă medicală cu bisturiu și pensetă, Fierăstrău…

Adevarul.ro: Nenumărate obiecte cu forme şi utilizări neobişnuite au fost descoperite de-a lungul timpului în cetăţile dacice. Printre ele se numără compasuri, o trusă medicală, conducte ceramice de apă descoperite în aşezările din munţi şi obiecte de precizie.

Aproape 500 de obiecte antice descoperite în ultimii ani în siturile cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei au fost scanate tridimensional şi cercetate de arheologi. Multe dintre ele, cu forme neobişnuite, au oferit detalii despre stadiul tehnologic în care se afla societatea şi inovaţiile vremii folosite în urmă cu două milenii. Iată câteva dintre cele mai surprinzătoare artefacte

Compas de 35 de centimetri
Un compas de fier a fost descoperit la Sarmizegetusa Regia. Piesa datează din secolul I, avea 35 de centimetri lungime şi 2,3 centimetri lăţime. „Piesa are două braţe sub forma unor tije aplatizate, ascuţite într-un capăt şi terminate la celălalt printr-un orificiu circular. În acesta intra un cui care unea cele două braţe şi care, la rândul său avea în partea mediană un orificiu dreptunghiular în care se introducea o pană din fier. Ea avea menirea de a bloca cele două braţe la o anumită deschidere. Compasurile erau instrumente de trasat şi de măsurat, folosite în special de meşterii dulgheri sau pietrari”, informau arheologii Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, din Cluj-Napoca.

compas dacic

Conducte ceramice
Conducte de lut ars şi de teracotă au fost folosite de daci pentru alimentarea cu apă de la izvoare a mai multor cetăţi dacice. Conductele ceramice sunt descoperiri frecvente în zona Munţilor Orăştiei, mai ales pe terasele Sarmizegetusei Regia, informau specialiştii. Cucerirea Sarmizegetusei Regia a fost posibilă, potrivit unor istorici, după ce romanii au distrus conducta care alimenta cu apă aşezarea. Şi aprovizionarea cu apă a cetăţii Blidarului de pe culmea dealului era asigurată printr-o cisternă care ar fi avut capacitatea de 200 de metri cubi. Cisterna se afla în afara zidurilor şi era alimentată dintr-un izvor, cu ajutorul unei conducte de lut ars.„Conducte din lut ars au fost găsite pe mai multe terase din apropierea cetăţii, traseele lor fiind uneori identificate pe mai mulţi zeci de metri. Tot pe Dealul Blidarului a fost descoperită, într-o stare excepţională de conservare, o cisternă săpătă în stâncă şi căptuşită cu scânduri din lemn”, informau arheologii, potrivit cetăţi-dacice.ro.

Fierăstrău
Astfel de unelte, de diferite forme au fost găsite în cetăţile dacice. „Unealta se compune dintr-o lamă zimţată, fixată într-un cadru metalic, şi un mâner. Tija centrală a mânerului era îmbrăcată în lemn, păstrat în parte, peste care venea o armătură tubulară din fier. Piesa este un fierăstrău mic de mână, folosit în lucrările de tâmplărie”, se arată în prezentarea ei.

UNELTE DACICE 2

Trusa medicală
Din Sarmizegetusa Regia provine singura trusă medicală descoperită pe teritoriul ţării noastre cu ajutorul căreia se presupune că dacii efectuau operaţii chirurgicale. Obiectele pe care aceasta le conţinea au stârnit de-a lungul timpului numeroase controverse. „Trusa medicală am descoperit-o în 1954, cu ocazia dezzvelirii uneia dintre terasele Dealului Grădiştii, loc pe care era aşezat oraşul Sarmizegetusa, din vremea regelui Decebal. Printre ruinele unei locuinţe distruse cu ocazia celui de-al doilea război al lui Traian (105 – 106 d. Hr.) am descoperit resturile unei casete de lemn cu mâner de fier. Caseta cuprindea: o pensetă de bronz, o lamă de cuţit din fier cu apărători de bronz, o placă formată din cenuşă vulcanică presată şi cinci mici borcănaşe de lut ars”, afirma Ion Horaţiu Crişan, în volumul „Civilizaţia geto-dacilor”. Penseta ar fi fost folosită, în opinia arheologului, pentru înlăturarea corpilor străini şi a schijelor de oase din răni. Lama de cuţit din fier a fost utilizată ca instrument chirurgical, ca bisturiu, susţinea autorul. Cenuşa vulcanică era presărată pe răni, cu rol absorbant şi cicatrizant, informa Ion Horaţiu Crişan.

Citeste mai mult: adev.ro/p31f9h


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Unelte de top folosite de meșterii DACI – Compas, Trusă medicală cu bisturiu și pensetă, Fierăstrău…

  1. pentru folosirea oricaui intrument de masura este necesar cunoasterea scrisului si cititului. nu vad cum ar fi putut fi folosit fara sa stie sa scrie si sa citeasca cel care le folosea !!!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii