Noutăți

Unele cercuri de piatră neolitice din Scoția au fost folosite în urmă cu 5.000 de ani pe post de “hotspoturi”, pentru întâlniri și găsirea unui partener

  •  
  •  
  •  

O nouă cercetare efectuată la cercurile de piatră neolitică de pe insulele scoțiene din Orkney au dezvăluit că acestea erau de fapt niște „hotspoturi” de la sfârșitul epocii de piatră. Locuri unde oamenii se întâlneau pentru a-și găsi parteneri, pentru a sărbători solstițiile de vară și iarnă și a aduce un omagiu morților. Studiul condus de cercetătorii britanici a analizat mai mult de 600 de date radiocarbonice, oferind cercetătorilor o imagine mai clară asupra calendarului și duratei evenimentelor desfășurate în această parte a lumii între 3200 î.Hr. și 2500 î.Hr..

“Oamenii din neolitic erau mult mai preocupați de viața socială decât am crede noi. Se adunau în astfel de locuri și puneau la cale planuri comune cu privire la modul de conviețuire, la modul în care să-și îngroape și omagieze morții dar și la alte subiecte de interes. Credem că în spatele acestor pietre oamenii se adunau pentru a sărbători diferite evenimente și pentru a se cunoaște între ei”, a declarat cercetătorul principal Alex Bayliss, de la Historic England, pentru BBC.

O serie de situri bine cunoscute au fost acoperite de studiu, inclusiv așezarea Skara Brae, care au primit statutul de patrimoniu mondial UNESCO în 1999. De asemenea, cercetările au vizat mormântul Maeshowe și cercul de pietre din Brodgar, a cărui diametru are 104 metri și a fost compus din 60 de pietre, dintre care 27 sunt încă în picioare și astăzi.

stones-of-stenness

“Vizitatorii vin din întreaga lume pentru a admira rămășițele arheologice minuțios conservate din Orkney, în ceea ce poate părea un cadru atemporal. Studiul nostru subliniază faptul că perecepția asupra trecutului neolitic se schimbă adesea rapid și că aceste monumente s-au născut într-un context istoric dinamic”, a declarat cercetătorul Alasdair Whittle, de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie.

sursa:http://www.sciencealert.com/orkney-s-ancient-stone-circles-hosted-neolithic-parties-new-research-shows

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii