Cunoaste lumea

Noutăți

Unde se află al doilea cimitir „vesel” din România? VIDEO

  •  
  •  
  •  

Crucile din cimitirul de la Pietriş, comuna Baldovinești, județul Olt, sunt unicat în România şi pot rivaliza oricând cu crucile din cimitirul vesel de la Săpânţa. Ele sunt, încă, realizate de ultimii 4 meşteri cruceri din localitate. Cimitirul este inclus în lista monumentelor istorice din judeţul Olt la numărul: OT-IV-s-B-09111, cu denumirea de „Cimitirul de troiţe” sat Pietriş. Acest lucru ar trebui să protejeze locul, însă în ultimii ani, acest cimitir tinde să fie uitat! Oamenii din zonă nu-și mai comandă respectivele troițe, înlocuindu-le cu mai modernele cruci de marmură, sau metal cu sticlă.

pietris-cimitir-foto-valeru-ciurea-04
Ineditul acestui cimitir constă în faptul că mormintele celor inhumați au la căpătâi o cruce de lemn vopsit, de multe ori în culori foarte puternice, cu o „pălărie“ de lemn deasupra. Aceste cruci sunt numite de localnici „troiţe“ sau „cruci cu pălărie“ și sunt un simbol al Olteniei. Ele sunt răspândite și în judeţele Dolj, Vâlcea şi chiar Gorj, sau Mehedinţi.

Întregul cimitir-monument istoric este însă într-o avansată stare de degradare. Specialiştii în monumente istorice din judeţ spun că, „de sute de ani, în localitatea Pietriş, există obiceiul ca la mormintele morţilor să se pună o cruce de lemn incizată şi pictată cu Fecioara Maria, Sfântul Gheorghe, Iisus Hristos, sau Sfântul Nicolae, în funcţie de cel la capul căruia este pusă, femeie, bărbat, copil sau bătrân.” Azi se mai păstrează doar 60 – 70 astfel de cruci.

d0d354668f69293e040aa69de3140c78_L
Marţi, 28 februarie 2012, a fost depus un proiect care îşi propunea salvarea tradiţiei locale din satul Pietriş, comuna Baldovineşti. Proiectul urmărește și constituirea, la nivelul localităţii, a unui atelier deschis, în care meşterii să poată realiza astfel de cruci, iar cei doritori să poată veni și învăța meșteșugul pentru a-l duce mai departe. Acest proiect nu a primit finanțare nici până în ziua de azi, iar specialiștii din zonă au început să se îngrijoreze de teama pierderii acestui tezaur cultural.

poza cruci pietris(1)
“În prezent, autoritățile locale au un alt proiect depus la Ministerul Culturii, prin care se încearcă obţinerea de fonduri pentru realizarea unui catalog în care să apară fiecare cruce, după specific, dar şi meşterul care a făurit-o pentru a rămâne ca mărturie după dispariţia troiţelor tradiţionale. ‘Proiectul depus acum este pentru întocmirea unui album în care să fie introduse imagini surprinse de-a lungul anilor cu troiţele din cimitir, modelele cu explicaţie pentru fiecare, cu meşterii care au fost de-a lungul timpului şi cu cei doi – trei care mai sunt acum’, a spus Valeru Ciurea.

Lipsa fondurilor pentru restaurarea crucilor din cimitirul Pietriş poate distruge dovezile autenticităţii şi tradiţiei din judeţul Olt. Acest obiectiv inedit din satul Pietriş, comuna Baldovineşti, putea fi înscris cu succes în unul dintre traseele culturale ale judeţului, în lucrările de specialitate şi de prezentare a localităţilor judeţului însă această şansă nu a fost acordată judeţului Olt”, notează Nataşa Grigorescu în ziarul Gazeta Oltului.

video adevarul.ro

reportaj de: Mădălina Corina Diaconu

surse: gazeta oltului, baldovinesti.ro,  romania-actualitati.ro, episcopiaslatinei.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Unde se află al doilea cimitir „vesel” din România? VIDEO

  1. Georgiana L. Gheorghe // 13 mai 2018 at 17:40 // Răspunde

    Chiar ca nu inteleg deloc. Este un monument istoric si face parte din indentitatea Romaniei. Cum indraznesc sa-l ignore in halul acesta? O traditie trebuie sa fie transmisa mai departe pentru a ramane nemuritoare, iar asta inseamna sa se construiasca ateliere in care mesterii sa-i invete pe ucenici cum sa realizeze aceste troite minunate, nu prin niste fotografii care vor fi uitate si tinute la naftalina.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii