AIM radionica curs online

Noutăți

Unde s-au „ascuns” geții și dacii?

Din tot ce s-a scris despre daci în antichitate, până la noi nu a ajuns mai mult de 10%! Stranie și tragică soartă a unor documente distruse din voia destinului sau cu bună știință, ori care poate zac încă neștiute, în beciurile vreunor mănăstiri sau biblioteci!

Pentru antici, în vremurile cele mai îndepărtate, teritoriile de la nordul Dunării reprezentau un loc enigmatic, populat de ființe mitice. Cu timpul, pe măsură ce relațiile comerciale s-au dezvoltat și sfera de influență a lumii greco-romane s-a extins, geții și dacii au început să fie mai bine cunoscuți și pomeniți în scrierile grecilor și ale romanilor.

Totuși, puțini au fost aceia care au scris ceea ce au văzut cu ochii lor, căci puțini au călătorit până pe aceste pământuri. Astfel că majoritatea informațiilor pe care ni le transmit aceste izvoare sunt informații de a două sau a treia mână, aproximative, deformate, transmise din gură în gură printr-un fel de „telefon fără fir”.

Au existat și lucrări ale unor martori oculari care au fost în Dacia și au descris cu mare exactitate geografia, istoria, organizarea politică și socială, tradițiile, poate și limba dacilor, dar toate aceste scrieri s-au pierdut. Vom reveni mai jos asupra lor.

Prin urmare, informațiile pe care le mai avem sunt adesea confuze. Ba, mai mult, anticii nu făceau întotdeauna distincție clară între sciți și geți sau între traci și geți, iar mai târziu îi confundau pe geți chiar cu goții (cu sau fără intenție) sau cu alte neamuri.

Astfel că, nu de puține ori, sub referințele la sciți, traci, goți etc. se pot ascunde informații prețioase despre daci și geți. Ce fel de evenimente consemnează scrierile vremii?

În primul rând, înregistrează numai evenimente politice și militare importante – războaie, victorii, alianțe, trădări, asasinate, succesiuni la tron, iar o perioada de pace și liniște este aproape întotdeauna absența din documente. Așadar, cei ce trăiau în pace trăiau într-un fel „în afara” istoriei.

În al doilea rând, istoria scrisă este aproape întotdeauna istoria învingătorilor. De aceea, izvoarele latine nu vor pomeni prea mult despre autohtoni, ci în primul rând despre romanii colonizatori.

Aurora Pețan

Cartea SARMIZEGETUSA REGIA – Redescoperirea cetății poate fi comandată online, aici: DACIA ART sau la tel 0721 096069

Text preluat din bilunarul CERTITUDINEA


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii