Noutăți

Unde s-ar afla România pe hartă dacă încă am trăi pe Supercontinentul Pangeea, existent acum 300 de milioane de ani?

Pangeea a fost un supercontinent care a existat la sfârșitul erei paleozoice și începutul erei mezozoice cu aproximativ 300 de milioane de ani în urmă. Această hartă conceptuală numită “Pangea Politico” a fost creată de cartograful Massimo Pietrobon pentru a arăta cât de diferită ar fi lumea dacă Pangea nu s-ar fi rupt acum 200 de milioane de ani. Harta lui Pietrobon este mai mult despre politică decât precizie geologică, astfel încât teritoriile unor națiuni nu sunt perfecte, dar arată locația aproximativă a modului în care lumea noastră modernă se afla pe aranjamentul tectonic vechi al Terrei.

Pietrobon ne propune o lume total difertă în care Cuba nu este o insulă, Antarctica și India împărtășesc același climat, iar România ar avea deschidere la ocean.

“Pangea Politico” este de fapt un semnal de alarmă cu care cartograful ne atenționează că oamenii nu sunt așa de diferiți pe cât am crede noi: „Strângerea lumii pe un singur petic de pământ reprezintă o întoarcere la unitatea planetei, la unitatea rasei umane, în ciuda diviziunilor care sunt atât de convenabile pentru conducătorii noștri! Suntem închiși în frontierele noastre și în feudele politice”, susține Pietrobon.

romania

pangea_politik

sursa: http://bigthink.com/news/pangea-politico-map-reveals-modern-countries-on-the-ancient-supercontinent

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Unde s-ar afla România pe hartă dacă încă am trăi pe Supercontinentul Pangeea, existent acum 300 de milioane de ani?

  1. Deci Iran este practic… O tara alba, europeana.

    Nu m-ar mira ca dpdv ADN Iranienii sa fie Caucazieni.

    Si noi ne razboim fix cu ei.

  2. Tot nu scapam de unguri :))

  3. Domnu’ asta a facut o presupunere pe care media (si cea bineintentionata dar ma ales cealalta) o rostogoleste pana se transforma in certitudine stiintifica.

    Pai, eu am presupuneri cu mult mai interesante si, culmea, mai rezonabile. ☺

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii