Noutăți

Un zid enigmatic, de 115 km lungime, a fost descoperit în Iran. Seamănă cu Zidul lui Hadrian, din Anglia

  •  
  •  
  •  

In Iran au fost descoperite ramasitele unui zid lung de peste 100 de kilometri, asemanator celebrului Zid al lui Hadrian, construit in Anglia de catre romani. Lung de 115 kilometri, acesta se afla in vestul Iranului, arata Live Science. Se crede ca a fost nevoie de o forta de munca absolut colosala pentru constructia structurii, pentru ca zidul insumeaza circa un milion de metri cubi de piatra. Iar bolovanii au fost fixati cu mortar pe baza de gips, se arata intr-un raport publicat de jurnalul Antiquity.

“Zidul Gawri”, asa cum a fost denumit de localnici, a fost datat datorita obiectelor ceramice gasite in apropiere, din secolele IV i. Hr. – VI d. Hr..

Desi nu este foarte bine conservat, echipa de arheologi, condusa de Sajjad Alibaigi de la Universitatea din Teheran, estimeaza ca zidul avea o inaltime de circa 3 metri si o latime de 4 metri.

Este posibil sa fi fost construit ca granita de catre parti (care au dominat zona intre 247 in Hr. – 224 d. Hr) sau de sassanizi (224 – 651).

Ambele imperii din vestul Iranului au ridicat castele de mari dimensiuni, cetati si sisteme de irigatii, astfel ca este posibil ca ele sa fi avut resurse sa construiasca structura.

Citește mai mult: Ziare.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii