Noutăți

Un trib etiopian transformă gunoaiele lumii moderne în… accesorii pentru păr. Galerie foto

  •  
  •  
  •  

Daasanach, cunoscut și sub numele de Marille sau Geleba, este un trib semi-nomad care locuiește în zona râului Omo, sudul Etiopiei. Conform recensământului național din 2007, acesta numără 48.067 de persoane sau 0,07% din populația totală a Etiopiei. Fotograful francez Eric Lafforgue a petrecut câțiva ani documentând viața și cultura acestor oameni și modul în care viața lor s-a schimbat odată cu interacțiunea directă și indirectă cu omul „modern”. În această perioadă a constatat cu uimire că o modă neobișnuită a apărut în rândul tribului după ce efectele poluării au ajuns în zonă.

Capacele de la sticle sunt folosite pe post de accesorii pentru păr, alături de ceasuri stricate și diferite alte obiecte din metal sau obiecte strălucitoare găsite pe malurile râului Omol. Păstori renumiți în trecut, acum tribul petrece mai mult timp colectând capace de sticlă și alte obiecte, pentru a le transforma în bijuterii, decât în îngrijirea bovinelor, care sunt din ce în ce mai puține în comunitatea lor. Capacele de sticlă sunt purtate atât de bărbați cât și de femei sau copii, ca accesorii.

“Fetele tinere și copiii primesc metalele mai ușoare, în timp ce cele mai grele sunt luate și transformate în bijuterii pentru femeile căsătorite din trib. Bărbații pot purta capacele de la sticle în păr doar până se căsătoresc”, a declarat Eric Lafforgue pentru Daily Mail.

O altă ciudățenie a tribului este aceea că femeile sunt circumcise prin înlăturarea clitorisului. Femeile care nu sunt circumcise se numesc „animale sau băieți” și nu pot să se căsătorească. Femeile poartă o fustă, coliere și brățări, se căsătoresc de obicei al vârsta de 17 ani, în timp ce bărbații la 20 de ani. Băieții sunt și ei circumciși.

Analiza genetică modernă a tribului Daasanach indică faptul că acesta este strâns legat de populațiile din Nilo-Sahara și Niger-Congo care locuiește în Tanzania decât de populațiile africo-asiatice cushitice și semitice din Etiopia.

eric-lafforgue-daasanach-wigs-1[2] eric-lafforgue-daasanach-wigs-3[2] eric-lafforgue-daasanach-wigs-5[3] eric-lafforgue-daasanach-wigs-7[3] eric-lafforgue-daasanach-wigs-4[6] eric-lafforgue-daasanach-wigs-2[6]

sursa: The Daily Mail / Afritorial

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii