Noutăți

Un tip special de lumină ultravioletă ne poate feri de virusul gripal. Ce s-a descoperit?

Un tip special de lumină ultravioletă (UV) poate fi capabil să elimine germenii de gripă chiar din aer, arată o nouă cercetare. Studiul a constatat că “lumina ultra-UVC” ar putea distruge particulele de virus gripal în aer, îndiferent dacă vorbim de un laborator, spital sau orice alt spațiu public. În plus, acest tip de lumină UV nu afectează țesutul uman, deci ar putea fi folosit cu ușurința pentru protejarea populației împotriva virusului gripal.

„Deși noile descoperiri trebuie încă confirmate și de alte studii viitoare, este posibil ca într-o zi această lumină să poată fi folosită în spatiile publice ca o “metoda sigură și eficientă pentru limitarea transmiterii și râspândirii gripei“, susține Said David Brenner, director al Centrului de Cercetari Radiologice de la Universitatea Columbia, Irving Medical Center din New York.

Studiul, care a fost publicat în această lună în revista Scientific Reports, nu indică tocmai o noutate. Cercetătorii știu de zeci de ani că așa-numita lumină UVC cu spectru larg, care are o lungime de undă cuprinsă între 200 și 400 nanometri (nm), este eficientă în uciderea bacteriilor și a virușilor. De fapt, o “lampă UVC germicidă” este adesea folosită pentru dezinfectarea echipamentului chirurgical. Cu toate acestea, această lumină UV este periculoasă pentru sănătatea umană și poate provoca cancer de piele și cataractă. Însă, recent, Brenner și colegii săi au descoperit că o gamă îngustă de lumină UVC, de aproximativ 207 până la 222 nm, ar putea ucide microorganismele fără a provoca leziuni biologice asupra pielii expuse.

aHR0cDovL3d3dy5saXZlc2NpZW5jZS5jb20vaW1hZ2VzL2kvMDAwLzA5OC8yNjMvb3JpZ2luYWwvZmx1LXZpcnVzLXV2LWxpZ2h0LmpwZw==

“Lumina far-UVC are o gamă foarte limitată și nu poate pătrunde prin stratul exterior al celulelor moarte ale pielii umane sau în stratul subțire al ochilor noștri, deci nu este un pericol pentru sănătatea umană. Totuși, pentru că virusurile si bacteriile sunt mult mai mici decât celulele umane, lumina UVC poate ajunge în ADN-ul lor și îi poate ucide”, a concis Brenner.

În noul studiu, cercetătorii au eliberat particule aerosolizate ale virusului gripal H1N1 într-o cameră de testare. Apoi, au aplicat doze mici de lumină UVC ușoară și au descoperit că lumina a inactivat eficient mai mult de 95% din particulele virusului gripal, aproximativ cu aceeași eficiciență precum o lampă UVC germicidă convențională. Când cercetătorii au expus celulele pielii la virusul gripal afectat de această lumină, acesta nu a mai putut să infecteze celulele pielii.

sursa: https://www.livescience.com/61712-airborne-flu-disinfection-uv-light.html

traduere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii