Noutăți

Un teatru din România, al doilea în top-ul BBC al celor mai frumoase teatre din lume. Galerie Foto

 •  
 •  
 •  

7 teatre care-ți taie respirația” este top-ul realizat de televizuinea BBC, bazându-se pe alegerile publicului. Unii au admirat frumusețea clădirilor, alții amintirile legate de aceste comori culturale, toți având în comun dragostea de teatru.

Top-ul a fost realizat cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului din acest an și pe primul loc s-a clasat teatrul Bristol Hippodrome din Marea Britanie. Este un teatru construit în 1912, pe trei nivele, cu o capacitate de 1951 de locuri.

index
Pe locul doi s-a clasat Teatrul Național “Vasile Alecsandri” din Iași,
urmat de Teatrul Olimpico din Vicenza, Teatrul Globe din Londra, Palatul Gariner din Paris, War Memorial Opera House din San Francisco și Teatrul La Fenice din Veneția.

Care este istoricul teatrui din Iași?

“La sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea erau tot mai numeroşi feciorii de boieri ce mergeau să înveţe în Franţa, Germania sau Italia. Acolo făceau cunoştinţă cu teatrul cult aflat la mare cinste. Moda se întinde şi întâiul animator al vieţii artistice şi culturale din Moldova, Gheorghe Asachi, joacă, ajutat de ‘diletanţii’ din familiile Ghica şi Sturza, cea dintâi piesă în limba română, ‘Mirtil şi Hloe’, pastorală într-un act prelucrată după Gessner şi Florian.

După primul spectacol în limba română dat de Gheorghe Asachi în casele boierului Ghica, spectacolele trupelor străine (italiene, franceze, ruseşti) se dădeau în săli special amenajate. Prima dintre acestea a fost cea amenajată în casele din această zonă ale boierului Lascarachi Agachi, zis ‘Talpan’, în 1812, de către italianul Gaetano Magi (N. A. Bogdan – Oraşul Iaşi, ediţia a II-a, 1913).

teatrul-national-iasi1foto: miscarea.net

În 1832 ‘… o altă trupă franţuzească de comedii şi vodeviluri soseşte în Iaşi sub direcţia a doi fraţi Fouraux şi, negăsind sălile de teatru clădite de Magi, preface în teatru casa doctorului Peretz din strada Goliei. Sala de teatru activa sub firma ‘Théâtre de varieté’. Pe scena acestui teatru, în 10 aprilie 1834, Gheorghe Asachi a organizat spectacolul în limba română intitulat ‘Serbarea păstorilor moldoveni’, în care ‘actorii’ erau Gheorghe Asachi, Vasile Alecsandri, Matei Millo, Mihail Kogălniceanu, Al. Mavrocordat, N. Docan, Scarlat Vărnav şi alţi fii de boieri.

Tot în acest ‘Théâtre de varietés’ s-au dat primele spectacole ale Teatrului Naţional Iaşi, înfiinţat în 1840, sub direcţiunea lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri şi Mihail Kogălniceanu (conducerea trupei româneşti: Costache Caragiali), până în 22 decembrie 1846, când a fost inaugurată noua sală a Teatrului cel mare de la Copou, în casa boierească a lui Mihail Sturza, trecută acum în proprietatea Epitropiei Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi.” aflăm de pe site-ul teatrului.

logo_tniIstoria prezentei clădiri a Teatrului Naţional din Iaşi, care a primit în 1956 numele poetului şi omului de teatru Vasile Alecsandri, este legată de un eveniment mai puţin fericit: distrugerea vechiului Teatru de la Copou, în urma unui incendiu din în noaptea de 17 spre 18 februarie 1888. Pe 2 decembrie 1896, în cadrul unei impresionante ceremonii culturale, s-a deschis noua clădire a Teatrului Național din Iași.

teatrul-national-opera-vasile-alecsandri-iasi-theatre-romania-culture-romanian-people-auditorium-41Sala mare a teatrului

22_bigholul teatrului

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: BBC, TNI (Teatrul National Iași)


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

3 Comments on Un teatru din România, al doilea în top-ul BBC al celor mai frumoase teatre din lume. Galerie Foto

 1. In Romania mai avem un Teatru la fel de frumos ca cel din Iasi dar din pacate a fost lasat uitarii de catre Ministerul culturii ajungand azi sa se degradeze sub ochii iubitorilor de teatru .Este vorba de Teatrul National din Cluj- Napoca.Va invitam sa-l vizitati!

 2. O fi cladirea teatrului din Iasi cea mai frumoasa, dar, teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova este singurul teatru din România care a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în rang de Comandor, „în semn de apreciere deosebită pentru realizările de excepție ale colectivului TNC, care au făcut din această instituție culturală cea mai renumita scena a României si una din cele mai bune din lume”.
  Cu o istorie de 165 de ani, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova este prezent în rândul marilor teatre ale lumii prin premiile şi distincţiile obţinute de-a lungul timpului pe toate meridianele lumii la importante festivaluri internaţionale din Marea Britanie, Franţa, Grecia, Cipru, Rusia, Germania, Israel, Slovenia, Italia, Elveţia, Turcia, Ungaria, Republica Moldova, Bulgaria, Polonia, Bosnia-Herţegovina, precum cele de la Edinburgh, Avignon, Holland Festival de la Amsterdam, Wiener Festwochen de la Viena, Theater Der Welt de la Munchen, Festivalul Shakespeare de la Tokyo, Israel Festival de la Jerusalem, Festivalul de Teatru al Americilor de la Montreal, cel al Artelor de la Melbourne, Festivalul Artelor Scenice de la Sao Paulo, Festivalul Convenţiei Teatrale Europene de la Stockholm, Lincoln Center Festival de la New York sau Festivalul Teatrul Naţiunilor de la Seul, marcând peste 150 de prezențe la festivaluri internaţionale în ultimii 25 de ani şi obținând 48 de premii.
  Membru al Convenţiei Teatrale Europene (CTE) din anul 1995, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova este primul teatru dintr-o ţară din Europa Centrală şi de Răsărit care intră în componenţa acestei asociaţii internaţionale de breaslă, impunându-se prin spectacolele sale în elita mişcării teatrale româneşti şi europene. Este demn de menţionat că la Bruxelles, teatrul craiovean era invitat, în 1996, să-şi prezinte spectacolele în ciclul „Mari Teatre ale Europei”. În mai 1997, faimoasa revistă britanică „The Stage” scria despre Teatrul Național din Craiova: „Te întrebi uneori dacă această companie nu este cea mai bine alcătuită, de la Berliner Ensemble al lui Brecht, sau poate de la Royal Shakespeare Company a lui Peter Brook”. Etc., etc.

  http://tncms.ro/istoric.php

 3. Georgeta Lukacs // 31 martie 2016 at 22:54 // Răspunde

  Ministrii Culturii de dupa 1989 au fost straini fata de pastrarea functionala a teatrelor, caminelor culturale, cinematografilor, bibliotecilor, monumentelor istorice, muzeelor lasate de inaintasi.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii