Noutăți

Un tânăr neurochirurg român, extrem de bine pregătit profesional, a părăsit SUA pentru a profesa în România. Dr. Mindea salvează vieți și îngrijește suflete!

 •  
 •  
 •  

Ne pleacă medicii”, se tot spune. Și e un lucru mai mult decât alarmant. Până acum, România a fost părăsită de către zeci de mii de medici și asistente medicale. Au plecat în mai prosperul Occident, pentru a beneficia de o remunerare mai bună și de condiții superioare de a-și practica meseria. Mulți dintre noi îi judecă pe cei plecați, spunând: „au fost școlarizați gratuit pe banii statului român iar acum pleacă peste hotare, să se ocupe de sănătatea străinilor”.

Întrebarea este câți dintre cei care-i critică n-ar fi procedat la fel, de-ar fi avut de ales. Foarte mulți, din păcate. Pentru a fi găsite soluțiile exodului medicilor și personalului medical, cei care declară că intenționează să plece ar trebui ascultați mai cu atenție. Ei nu pleacă doar pentru îmbogățire. Pleacă și fiindcă nimeni nu le ascultă, cu adevărat, doleanțele și reproșurile. Puțini decidenți se arată cu adevărat interesați să rezolve suferințele și lipsurile marelui bolnav cronic numit „sistemul public de sănătate”.

Dar nu despre exodul medicilor vom vorbi astăzi! Ci despre un medic excepțional, instruit în SUA, care ascultându-și vocea inimii a ales să revină în România… după 35 de ani. Este vorba despre medicul neurochirurg Ștefan Mindea. După absolvirea facultății de medicină în Statele Unite ale Americii și o carieră cu frumoase perspective, a ascultat o tainică dar puternică chemare care l-a adus înapoi în România, pe care o părăsise, laolaltă cu familia, pe când era doar un copilaș.

Astăzi este un bărbat un toată puterea cuvântului, care exercită una dintre cele mai dificile meserii de pe lume: cea de neurochirurg. O meserie în care n-ai voie să greșești! Dr. Mindea salvează vieți și, mai nou, și-a asumat și nobilul rol de a munci pentru salvarea unor suflete. Pentru că după ce s-a mutat din SUA la Constanța, la țărm de mare, s-a înscris și la facultatea de teologie ortodoxă. Își împarte viața între munca solicitantă din spital (lucrează simultan și în București), slujbele de la biserică și viața de familie. Câtă energie sufletească, la acest om!

Spune că în familie a fost deprins de la o vârstă fragedă să-și prețuiască țara de origine și nu învățat doar cum să se acomodeze cât mai bine în „țara tuturor posibilităților”. Și-a făurit o carieră strălucită acolo, peste Atlantic, dar viața l-a adus înapoi, în țara strămoșilor săi. Un român excepțional! Sufletul său a fost, toată vremea, alături de sufletul neamului românesc. La Chicago a făcut parte dintr-o formație de dansuri populare românești. În familia viitorului medic se discuta doar în limba maternă.

1

Poate că Ștefan Mindea este mai în măsură ca oricare altul să facă o comparație între condițiile de muncă din unitățile sanitare din SUA și cele din România, în domeniul neurochirurgiei. Firește că o asemenea comparație nu ne avantajează, dar pentru acest doctor nemaipomenit, care conducea (în SUA) o secție de chirurgie minim-invazivă, starea grea a sistemului medical românesc a constituit un imbold care l-a determinat să revină. Iar pacienții români au avut  de câștigat enorm! Se spune că povața de a se înapoia în România a primit-o de la părintele Iustin Pârvu (1919-2013) de la Mănăstirea „Petru Vodă” – unul dintre marii noștri luptători pentru credință și pentru țară.

Să nu-și închipuie cineva că doctorului Ștefan Mindea i-a fost ușor, la revenire! Și nici c-a fost primit cu pâine și sare. Să spunem că a fost necesar să treacă un an de zile până ce i-a fost recunoscută, în România, facultatea de medicină absolvită peste Ocean? Tocmai am spus-o, nu ca un reproș pentru legiuitor și autorități, ci mai degrabă ca un semnal că legea ar trebui schimbată, pentru ca medicii școliți peste hotare să se poată integra mai rapid în sistemul de sănătate românesc, aflat într-o acută criză de personal.

Aceasta a fost scurta poveste a medicului Ștefan Mindea, un admirabil profesionist și un român de excepție. Povestea unui tămăduitor de trupuri și de suflete!

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursa informații și foto: ActiveNews


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

3 Comments on Un tânăr neurochirurg român, extrem de bine pregătit profesional, a părăsit SUA pentru a profesa în România. Dr. Mindea salvează vieți și îngrijește suflete!

 1. Doamne ajuta!
  Va rog, cum poate fi contactat d-l dr. Stefan Mindea?
  Multumesc

 2. Solutia la problema medicilor e simpla, plata cursurilor.

  Daca nu profeseaza 10 ani in Romania, atunci sa plateasca cursurile de medicina la jumatatea medie din valoarea lor in tara unde se duce sa profeseze.
  In SUA medicii isi platesc singuri studiile , iar costurile se ridica si la 500000$.
  De ce trebuie sa plateasca amaratul de roman taxe pentru un individ ce ar trebui sa-si insuseasca juramantul lui Hipocrate.

  Pentru mine un student la medicina care pleaca in vest, imediat dupa facultatea facuta gratis, e un hot si un sarlatan.

  • Aceiasi oameni care iti ofera un sistem defect sa aibe putere asupra ta, doar ca la inceputul vieti ai fost impins de dorinta de a face bine si acum sa fii constrans sa profesezi intrun sistem defect .Omul trebuie sa aibe sansa de a alege chiar daca alegerea lui iti aduce prejudiciu pt o perioada .

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii