Noutăți

Un super-vulcan, în Europa… Zona vulcanică Campi Flegrei, de lângă Napoli, dă semne de ieșire din adormire!

  •  
  •  
  •  

Sub numele de Campi Flegrei („phlego” = a arde, în greacă) este cunoscută o gigantică arie vulcanică localizată în vestul orașului Napoli din Italia. Campi Flegrei a fost declarată „parc regional”, în urmă cu 13 ani. Cea mai mare parte a ariei vulcanice se află sub apă și cuprinde 24 de cratere și conuri vulcanice.

Caldeira de la Campi Flegrei a luat naștere acum 39 de milenii. Atunci s-a petrecut o erupție ce nu mai fusese egalată în anteriorii 200.000 de ani, în întreaga Europă, spun geologii. La Campi Flegrei (Monte Nuovo) a mai avut loc o erupție la 1538, afirmă la rândul lor istoricii, dar aceea a fost de o mai mică amploare.

b

Acum, această gigantică arie vulcanică furnizează semne de ieșire din adormire. O erupție a acestui super-vulcan ar putea fi foarte primejdioasă, pentru așezările din proximitate. Nu este exclus ca, în urma unui astfel de proces să ia naștere un nou vârf vulcanic.

În opinia cercetătorilor care au efectuat studii în zonă, presiunea exercitată asupra rocilor situate deasupra acestei zone de activitate vulcanică este în creștere. În urma încălzirii la temperaturi extreme, aceste roci nu vor mai putea prezenta o garanție de rezistență, existând posibilitatea ca lava incandescentă să izbucnească către suprafață, laolaltă cu o crescută cantitate de gaze.

Orașul Napoli este cel mai mare din sudul Italiei, având o populație de circa un milion de locuitori. Napoli se află la jumătatea distanței dintre Campi Flegrei și vulcanul Vezuviu. Acesta din urmă a erupt în anul 79, proces în urma căruia orașele Pompeii și Herculaneum au fost acoperite de materii vulcanice. Cu privire la Campi Flegrei, oamenii de știință nu pot preciza, actualmente, când se va produce o erupție, dar ea este posibilă în viitor…

monte-nouvo-1538

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: phys.org, wikipedia.org

Imagini: www.3bmeteo.com, www.napolitoday.it


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii