Noutăți

Un super-Pământ, ce ar putea prezenta condiții prielnice vieții, la 111 ani-lumină de Planeta Albastră!

  •  
  •  
  •  

La o distantă de 111 ani-lumină de noi se află o planetă care ar putea fi o versiune la scară mare a Terrei, fiind capabilă, se pare, să susțină forme de viață extraterestră. Îndepărtata exoplanetă a fost numită K2-18b și a fost descrisă ca un posibil super-Pământ, un corp ceresc solid (planetă de tip terestru – la fel ca Marte sau Venus), care oferă condiții favorabile vieții.

Planeta orbitează la o distanță optimă, propice vieții, în jurul stelei sale. Astfel, pe suprafața planetei K2-18b s-ar putea afla apă în stare lichidă. În recentul studiu la care facem referire au fost utilizate datele oferite de către European Southern Observatory (Observatorul European Austral). În urma noului studiu, oamenii de știință au constatat, cu surprindere, că super-Pământul aflat la 111 ani lumină de noi are și o… soră. Această planetă soră a fost numită K2-18c. Ambele gravitează în jurul stelei K2-18, situată în constelația Leului. K2-18 este încadrabilă, ca stea, printre piticele roșii.

Conducătorul studiului, Ryan Cloutier, de la Universitatea din Montreal, a declarat că a fost un lucru extraordinar să poată fi aflate masa și densitatea planetei K2-18b, dar că existența unei a doua planete, în vecinătate, a fost o descoperire la fel de importantă și de interesantă.

ESOScopul inițial a fost să se stabilească dacă K2-18b este o planetă solidă – așa cum este Terra sau gazoasă – precum Saturn. A reieșit că exoplaneta este una solidă, care, la fel ca planeta ce ne găzduiește, deține o atmosferă, existând posibilitatea de a conține însemnate cantități de apă, sub o crustă groasă de gheață. Cât privește planeta nou descoperită, K2-18c, aceasta se află foarte aproape de steaua K2-18, astfel încât ar putea fi prea fierbinte, la suprafață, pentru a găzdui vreo formă de viață.

În anul 2019, după lansarea telescopului spațial James Webb, NASA va avea posibilitatea de a examina mai detaliat atmosfera și caracteristicile planetei K2-18b, super-Pământul aflat la 111 ani-lumină distanță, față de Planeta Albastră.

observator

sistem solar indepartat

Sursa: www.independent.co.uk
Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii