Noutăți

Un studiu științific constată o asociere între consumul de ardei iute și prelungirea vieții

Potrivit unui nou studiu realizat de cei de la Universitatea din Vermont şi publicat în revista PLOS One, persoanele care includ în mod regulat ardeiul iute roşu în dieta lor trăiesc mai mult decât cei care nu o fac. De secole întregi se cunosc beneficiile ardeiului şi a condimentelor, care ajută la prevenirea şi tratarea unor boli, dar în acest nou studiu, oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care consumă în mod regulat ardei iute au cu 13 la sută mai puţine şanse să moară decât omologii lor neconsumatori ai acestuia. Studiul a analizat datele a 16.000 de americani, colectate de la Controlul Sănătăţii Naţionale şi Examinării Nutriţionale, timp de 23 de ani.

„Întrucât studiul nostru se adaugă la generalizarea descoperirilor anterioare, consumul de ardei iute sau chiar de alimente condimentate, poate deveni o recomandare dietetică şi poate alimenta în continuare cercetările sub formă de studii clinice”, a specificat co-autorul Mustafa Chopan într-o declaraţie.

Rata totală a mortalităţii a fost de 21,6 la sută pentru cei care au consumat ardei, comparativ cu 33,6 la sută pentru cei care nu consumaseră picantul aliment. După ajustarea caracteristicilor demografice și a stilului de viaţă, rezultatul a redus cu 13 la sută rata mortalităţii în rândul celor care au mâncat ardei iuţi. Acceaşi categorie de persoane prezenta mai puţine şanse de a muri de boli cardiovasculare şi accidente vasculare cerebrale. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că stilul de viaţă al celor care consumau ardei iute nu a prezentat nici un indiciu evident asupra motivului pentru care aceştia ar trebui să fie mai longevivi. Cercetățorii au descoperit că cei mai mari consumatori de Capsicum au fost cei mai tineri, bărbaţi căsătoriţi de origine mexicano-americană, predispuşi la fumat și consum de alcool, care consumau multe legume şi carne, aveau un nivel scăzut de colesterol, venituri mici, fiind mai puţin educaţi.

În schimb, cercetătorii văd posibil responsabile pentru legătura făcută dintre ardeiul iute şi viaţa lungă canalele TRP (Transient Receptor Potential), care sunt receptori primari ai agenţilor caustici, cum ar fi capsaicina. Activarea receptorilor TRP pare a stimula mecanismele celulare care previn Pobezitatea şi modulează fluxul sanguin coronarian. Prin urmare, apare un risc mai scăzut al deceselor cauzate de boli de inimă. Capsaicina are proprietăţi antimicrobiene, care poate afecta microbiota intestinală, iar ardeiul iute reprezintă o sursă cunoscută de vitamine precum A, B şi C, ceea ce ar putea indica o dietă sănătoasă. Capsaicina este o componentă activă a ardeiului iute, răspunzătoare de senzaţia foarte fierbinte pe care o generează.

sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-01/uov-sfa011317.php
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii