AIM radionica curs online

Noutăți

Un sfinx în miniatură a fost descoperit de către egiptologi în templul Kom Ombo

Arheologii egipteni au descoperit statuia unui sfinx în miniatură în timp ce drenau mai multe tuneluri din templul egiptean Kom Ombo, în apropierea orașului Aswan. Conform reprezentanților Ministerul Antichităților de la Cairo, statuia care are aproximativ 28 cm lungime și 38 cm înălțime, a fost făcută din gresie și cel mai probabil datează din vremea dinastiei Ptolemeică greco-macedoneană, care a condus Egiptul din 305 î.Hr. până în 30 î.Hr.

Ptolemeu al-V-lea a domnit între anii 204 şi 181 î.Hr, însă construcţia templului a fost începută după moartea sa de către fiul său, Ptolemeu al-VI-lea. Nu se cunoaște cu exactitate semnificația sfinxului. Potrivit experților în domeniu, în Egiptul antic, sfinxul era amplasat la intrarea în morminte ca paznic al acestora. Șeful secției de egiptologie din Aswan, Abdul Moneim Saeed, este de altă părere și susține că experții vor efectua studii suplimentare asupra statuii pentru a afla mai multe despre scopul său: „Sfinxul a reprezentat puterea regală în Egiptul antic, combinând puterea fizică a unui leu cu puterea un rege. Trebuie să înțelegem pe deplin semnificația acestuia”.

În urmă cu două luni, arheologii au descoperit alte două relicve ce aparţineau faraonului Ptolemeu al-V-lea în aceeaşi secţiune a templului, cea dedicată zeului fertilităţii Sobek. Aşadar, cercetătorii au ajuns la concluzia că sfinxul este parte a dinastiei Ptolemeice care a condus Egiptul în perioada 305-30 î.Hr.

 

Marele Sfinx de la Giza este o statuie gigantică, reprezentând un leu cu cap de om. Pe Sfinx nu există nicio inscripție care să ne spună anul construirii, însă unii egiptologi cred că a fost construit în timpul domniei faraonul Khafra, având înfățișarea acestuia. Sfinxul are corpul unui leu și capul unui rege sau zeu. Capul are 6 m înălțime și 4 m lățime. Nasul și barba lipsesc, barba fiind expusă la Muzeul Britanic. O istorie arabă din secolul al XV-lea ne spune că nasul a fost distrus de către un mistic sufi pe nume Muhammad Saim al-Dahr, supărat fiind pe faptul că egiptenii vremii, deși nu mai erau de mult păgâni, îl venerau și îi aduceau totuși ofrande, convinși fiind că fertilitatea adusă de Nil depinde de Sfinx.

sursa: https://www.bbc.com/news/world-middle-east-45546415
sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Marele_Sfinx_de_la_Giza
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii