Noutăți

Un remediu antidepresie neașteptat, pentru locuitorii marilor orașe: amenajarea de spații verzi!

  •  
  •  
  •  

Oamenii de știință de la University of Pennsylvania au realizat un proiect de cercetare în comun cu Societatea de Horticultură din Pennsylvania. 541 de terenuri nefolosite, abandonate, din Philadelphia, au fost transformate în spații verzi. Terenurile pe care au fost plantați arbori, arbuști și plante ornamentale au fost alese la întâmplare.

Recentul studiu a arătat că simptomele depresiei s-au redus substantial, la persoanele care aveau acces la spațiile verzi nou create sau care locuiau în vecinătatea acestora. Impactul cel mai mare al amenajării spațiilor verzi a fost observat în zonele locuite cu precădere de către persoane cu venituri reduse.

O parte dintre terenurile nefolosite avute în evidență de către cercetători au fost lăsate în starea inițială, au rămas neschimbate. Terenurile din cea de-a doua grupă au fost doar curățate de gunoaie, în vreme ce terenurile din cea de-a treia grupă au fost curățate și amenajate ca spații verzi, prin plantarea arborilor, gazonului și plantelor ornamentale.

Eugenia South, asistent universitar și co-autor al studiului, declară că s-a constatat „o reducere considerabilă a numărului de persoane care s-au simțit deprimate”, referindu-se la cetățenii care locuiesc în proximitatea terenurilor amenajate ca spații verzi. În cadrul cercetării au fost utilizate chestionare prin care s-a stabilit nivelul unor indicatori ai depresiei. S-a constatat o reducere cu 27,5% a frecvenței manifestărilor depresive, în zonele locuite în care terenurile virane, anterior poluate cu deșeuri, au fost amenajate ca spații verzi.

Au mai fost realizate, anterior, studii din care a reieșit că prezența vegetației are un efect benefic, echilibrant și antidepresiv, asupra psihicului uman. Însă recentul studiu realizat în Philadelphia are un caracter inovator. Cercetările precedente au fost realizate în mediul natural, în zone împădurite.

Studiul la care facem referire a fost realizat în mediul urban, implicând, așa cum s-a arătat, amenajarea unor terenuri neîngrijite, cu aspect deprimant, rezultând spații verzi, a căror contemplare încântă privirile și bucură sufletele. Trebuie menționat că o cercetare realizată în paralel sugerează că o creștere a numărului de spații verzi determină, în mediul urban, o reducere a numărului de fapte antisociale, precum și o îmbunătățire a calității raporturilor interumane.

Sursa: inhabitat.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii