Noutăți

Un papirus egiptean tradus recent oferă detalii interesante despre practicile medicale antice

Mai multe papirusuri antice descoperite de-a lungul timpului au intrat recent sub lupa translatorilor, iar informațiile cu privire la practicilor medicale din Egipt din urmă cu mii de ani, descrise în acestea sunt cu adevărat fascinante. Manuscrisele fac parte din Colecția Papyrus Carlsberg, găzduită de Universitatea Copenhaga din Danemarca, dintre care cea mai mare parte datează din jurul anului 2000 î.Hr. Colecția vastă de Papyrus Carlsberg cuprinde aproximativ 1.400 de manuscrise, iar potrivit directorul colecției, Kim Ryholt, profesor la Departamentul de Studii Interculturale și Regionale de la Universitatea din Copenhaga, cea mai mare parte a literaturii științifice egiptene antice a rămas netradusă de când Universitatea a primit onoarea de a le găzdui în 1939.

Unul dintre textele medicale descifrate prezintă un test de sarcină. Potrivit descrierii o femeie care dorea să știe sexul copilului punea la încolțit mai multe boabe de grâu și de orz, iar sexul copilului ar fi fost determinat în funcție de care dintre cele doua încolțea primul. Dacă după câteva zile niciuna dintre boabe nu încolțea atunci sarcina urma să fie pierdută.

În timp ce acest test de sarcină poate părea neobișnuit după standardele moderne, un test similar a fost menționat într-un text german medieval din 1699. Cercetătorul Sofie Schiødt, doctorand în cadrul Departamentului de Studii Interculturale și Regionale de la Universitatea din Copenhaga, a declarat pentru ScienceNordic : “Multe dintre ideile din textele medicale din Egiptul antic apar din nou în texte grecești și romane ulterioare. De aici, se răspândesc mai departe la textele medicale medievale din Orientul Mijlociu și le puteți găsi până la apariția medicinei premoderne”.

Din păcate, potrivit reprezntanților Universității din Conpehaga, oameni specializați în traducerea acestor manuscrise antice sunt puțini și foarte solicitați, și deși și-ar dori ca toate cele 1400 de manuscrise pe care experții le-au catalogat a fi pline de învățături științifie și medicale să-și găsească cât mai repede traducător, acest lucru este foarte greu realizabil.

sursa: https://www.livescience.com/63364-ancient-egyptian-medical-texts.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii