Noutăți

Un pamfletar prea periculos: Daniel Defoe, creatorul lui Robinson Crusoe

Dotat cu un sarcasm ieșit din comun, Daniel Defoe a fost spion, revoluționar, pamfletar, prozator și negustor. Sursa de inspirație pentru marile aventuri pe care le-a descris a fost propria sa viață.

Viața lui Defoe a fost plină de intrigi care par să fi fost culese dintr-o operă de ficțiune.

Până la moartea sa, survenită la 24 aprilie 1731, istoria personală a lui Daniel Defoe, autorul uneia dintre cele mai importante și mai influente opere din literatura mondială, a fost plină de ambiții și comploturi politice din cauza cărora a ajuns la închisoare.

Povestea lui Daniel Defoe, născut Foe (deși, ca un capriciu, a adăugat particula „de” la numele său de familie) începe cândva în anul 1660 (data exactă a nașterii sale nu este cunoscută).

Meseria tatălui său, un prosper producător de lumânări de seu, i-a asigurat o copilărie fără greutăți financiare. Familia sa era prezbiteriană, prin urmare contrară postulatelor Bisericii Catolice.

De aceea, tânărul Daniel nu a putut studia la universitățile din Oxford sau Cambridge. A învățat, în schimb, la academia Reverendului Charles Morton, unde a primit o educație atipică și foarte liberală pentru acea vreme…

La 25 aprilie 1719, Defoe a publicat primul și cel mai faimos roman al său: „Robinson Crusoe”. În carte, autorul povestește aventurile unui marinar care naufragiază pe o insulă și trebuie să lupte pentru supraviețuire în timp ce se îndoiește de propria sa credință.

Succesul covârșitor al romanului, considerat de mulți primul roman modern de limbă engleză, a inspirat o a doua parte, „Noile aventuri ale lui Robinson Crusoe”, precum și o serie întreagă de lucrări „autobiografice”: „Aventurile căpitanului Singleton” (1720), „Jurnal din anul ciumei” (1722) și „Moll Flanders” (1722), în care spune o poveste cu nuanțe protofeministe, o utopie bazată pe o societate patriarhală.

În 1724, autorul avea să scrie ultimul său roman, „Roxana”…

Mai mult: Incredibilia


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii