Noutăți

Un oraș italian vinde case cu un euro

  •  
  •  
  •  

Pandemia se dezlănțuie, regulile de carantină se schimbă pe zi ce trece și există încă incertitudini cu privire la momentul în care am putea să ne odihnim din nou, dar un lucru rămâne constant în lumea călătoriilor: casele de 1 EURO din Italia.

Luna aceasta, a venit rândul unui alt oraș sicilian, Castiglione di Sicilia, să ofere case la prețul unei cafele. Pe versanții Muntelui Etna, în apropiere de Taormina și de plajele de pe coasta de est a Siciliei, orașul vinde o recoltă ridicată de case: aproximativ 900 de case abandonate.

Cele mai multe sunt situate în cele mai vechi părți ale orașului. Aproximativ jumătate sunt distruse și vor fi oferite la un preț simbolic de 1 EUR (1,20 USD). Restul sunt într-o stare mai bună și vor fi vândute ieftin, începând cu 4.000-5.000 €.

Primarul Antonino Camarda a întreprins un proiect ambițios de a da o viață nouă satului său, unde populația a scăzut de la 14.000 la începutul anilor 1900 până la abia 3.000 în prezent.

Avem un imens patrimoniu arhitectural de salvat, plin de istorie. De-a lungul timpului, au plecat prea mulți oameni, lăsând în urmă o grămadă de case vechi, pitorești, multe chiar datând din Renaștere“, a declarat el pentru CNN.

În cazul în care alte orașe care desfășoară scheme similare au adunat o mulțime de case pentru 1 €, Castiglione di Sicilia stabilește prețul proprietăților în funcție de starea lor.

Am realizat un studiu aprofundat care cataloghează fiecare proprietate pe baza hărților și a datelor din registrul funciar. În funcție de condițiile lor, clădirile vor fi vândute la prețuri diferite, începând de la 1 €“, spune Camarda.

Dacă există mult interes pentru aceeași proprietate, va fi organizată o licitație.

Schema, lansată în martie 2021, este cea mai mare de acest gen, cu cel puțin 400 de proprietăți în oraș, care sunt într-o formă decentă și necesită o renovare minimă.

Potențialii cumpărători ar trebui să ia legătura cu un plan detaliat cu privire la ce fel de casă ar dori și cum ar renova-o, pentru a se potrivi cel mai bine cererii cu oferta și pentru a ajuta la legătura dintre părți. Un grup special de lucru a fost înființat pentru supravegherea proiectului.

Ne deplasăm de-a lungul a două căi paralele: ajungem la vechii proprietari care manifestă un mare interes în a scăpa de casele familiei și a noilor cumpărători”, spune Camarda.

Am primit deja multe e-mailuri de la investitori și oameni din întreaga lume. Aici există o gamă largă de opțiuni.”

Casele de 1 € tind să fie căsuțe dărăpănate cândva deținute de ciobanii și familiile de fermieri, în timp ce opțiunile mai scumpe includ micii palate elegante în care locuia burghezia rurală.

Vegetația iese din ferestre și prin acoperișurile caselor în ruină, iar pragurile sunt acoperite cu mușchi și ramuri. Ușile decorate care se leagănă de balamale și balcoanele din fier forjat cu modele de flori arată gloria vremurilor trecute.

Mulți foști rezidenți ai orașului au migrat în Australia și America de Sud în căutarea unui viitor mai luminos. Urmașii lor nu s-au mai întors, permițând căminelor familiale să cadă în uitare.

Pe baza populației și a registrului funciar, urmărim mulți moștenitori din gură, bătând la ușile bătrânilor care sunt încă în contact sau care știu unde au migrat familiile respective. Este un loc mic – oamenii se cunosc ”, spune Michele La Rosa, membru al grupului special de lucru al primarului.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii