Noutăți

Un oltean a descoperit în curtea propriei case o BRĂȚARĂ DACICĂ din aur de 24 de Karate. Cum a ratat oportunitatea de a deveni un om bogat?

Adevarul.ro: Florin Stănciucu, un bărbat din Olt, a găsit, săpând în curte pentru temelia unui gard, o brăţară din aur de 24 karate, de peste 100 grame, care se presupune că ar avea 2.000 de ani, valoarea nefiind încă stabilită. „Adevărul“ a stat de vorbă cu bărbatul despre circumstanţele descoperirii.

Poliţia i-a făcut de curând o vizită tânărului de 27 de ani, după ce din satul Jugaru, comuna Optaşi Măgura, judeţul Olt, a plecat zvonul că acesta ar deţine un obiect de patrimoniu, o brăţară dacică masivă. Bărbatul spune însă că s-a mirat de ce aşa de târziu a stârnit interesul, pentru că le-a spus câtorva vecini chiar la acel moment, iar, ce-i drept, în urmă cu vreo două săptămâni, a aflat chiar tot satul. Descoperirea a făcut-o, însă, în urmă cu aproximativ doi ani, nu-şi mai aduce clar aminte când. „Nu am luat în seamă ce poa’ să fie sau ce valoare poa’ să aibe. Am găsit-o acum doi ani, dintre care o vreme a fost jucăria lu’ fie-mea. Şi acum am arătat-o din nou şi la alte persoane şi a auzit şi poliţia de ea, dar ştia şi poliţia, că mai spusesem. A venit poliţia la mine că dacă vreu eu să declar obiectul, şi le-am spus – da, dom’ne, bineînţeles că vreau, cum să nu vreau, şi aşa nu cred că are vreo valoare“, începe bărbatul să povestească aventura halucinantă care l-ar fi putut transforma într-un om bogat.

bratara din aur 2

Deşi nu era foarte încrezător că s-ar fi putut căpătui cu o mare avere, bărbatul mărturiseşte că a făcut câteva verificări. „Mi-a zis cineva că, bă, probeaz-o în oţet, sau în acid de baterie, să vezi dacă e de aur. Şi pe urmă am căutat şi pe Internet, de fapt nu eu, că nu mă pricep, soţia, să văd ce ar putea fi, şi n-am găsit niciunde aşa ceva. Erau din alea în spirală. Am zis – ce să fie, bă?  Şi râdeau vecinii de mine – ce faci, bă, cu tinicheaua aia?!“, a povestit bărbatul. De-abia de la poliţişti ar fi aflat că, de fapt, timp de doi ani a ţinut în casă o mare avere. Cel mai mult regretă, după ce a aflat că dacă se prezenta în 72 ore ar fi putut primi o recompensă,  că nu a ştiut cui să se adreseze.

Bărbatul a povestit că iniţial bijuteria era întreagă, însă, după ce, o vreme, fetiţa de nici doi ani s-ar fi jucat cu ea, s-a mai deteriorat, pentru ca, în cele din urmă, bărbatul să detaşeze o parte, din curiozitate, mărturiseşte. „Ea era întreagă. Între timp ce s-a jucat fie-mea cu ea, ce alea, s-a rupt vârfu’ ăla, care avea vreo 15 grame. Şi tot eu, de curios, am rupt-o de tot să văd dacă e galben şi la mijloc. Când am vrut să aflu ce e şi cum e“, a relatat bărbatul.

Bărbatul mai speră la o recompensă, pentru că „n-am furat-o,  n-am da nimănui în cap, n-am pitit-o, am ţinut-o şi întrebam ca prostu’ – ce e asta, ce e asta“. Valoarea adevărată a obiectului găsit nu o cunoaşte nici astăzi, însă spune că, dacă e foarte mare, nu i-ar strica şi lui o casă cu două camere, pentru că stă cu soţia şi cei doi copii în casa părinţilor săi, unde locuieşte de asemenea şi fratele lui. E pregătit, însă, şi pentru situaţia în care nu ar mai primi nimic. „Dacă mi-ar da ceva, de bine, dacă nu, tot de bine, doar să-mi facă şi mie cineva o poză, să mi-o pună la muzeu. Că muncesc de la vârsta de 16 ani şi bani tot n-am, tot amărât sunt. Asta e, dacă i-am avut şi n-am ştiut ce să fac cu ei!“, a mai spus bărbatul.

Poliţiştii au ridicat, la sfârşitul săptămânii trecute, brăţara găsită de Florin Stănciucu, predând-o specialiştilor. „În urma examinării brăţării, s-a stabilit că aceasta este confecţionată din aur de 24 de K, cântăreşte 108 g, iar la una dintre capete are reprezentat un cap de lup alungit, continuându-se cu un corp de şarpe, însemne specifice dacice. Întrucât brăţara ar putea face parte din Patrimoniul Naţional Cultural al României, a fost înaintată spre examinare specialiştilor din cadrul Muzeului Naţional de Istorie, care urmează să se pronunţe asupra veridicităţii acesteia“, a transmis IPJ Olt.

Citeste mai mult: adev.ro/p04v1p

Nota mea: Dincolo de povestea acestei descoperiri, marea ei valoare constă și în faptul că are puterea să anuleze toate încercările agenților anti cultura dacică care se dau peste cap, de ani de zile, pentru a ne convinge că brățările dacice aflate astăzi în patrimoniul național sunt, de fapt, falsuri contemporane. Iată că această descoperire le confirmă autenticitatea!

Br-â+¢ar-â-dacic-â_Sarmizegetusa-Regia_sec.-II-I-a.-Chr._MNIR-575x383


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on Un oltean a descoperit în curtea propriei case o BRĂȚARĂ DACICĂ din aur de 24 de Karate. Cum a ratat oportunitatea de a deveni un om bogat?

  1. Este reprezentarea dragonului de apa si nici decum a unui cap de lup.

  2. cetățeanul tulburat // 29 noiembrie 2017 at 19:08 // Răspunde

    E curios de aflat oare la ce foloseau dacii aurul? …exceptând faptul că îl foloseau la podoabe… De unde știau cum se extrage aurul și de unde știau că în anumiți munți este zăcământ aurifer?! Nu cumva minele așazise dacice erau acolo înainte ca dacii să apară pe planeta asta?!

  3. Dacii nu extrageau aurul spaland minereul cu cianura,pur si simplu gaseau filoane care sunt niste straturi de aur intre stanci.De aceea au sapat romanii galerii,pentru a gasi filoane.Nu se incurcau sa spele la ciurel sa gaseasca pepite cat gamalia de chibrit.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii