Noutăți

Un nou tip de panou solar hibrid – produce energie prin acțiunea… picăturilor de ploaie. În ce mod?

O echipă de oameni de știință din China a creat un nou tip de panou solar. Este un panou solar hibrid care poate produce energie electrică atât în mod obișnuit, datorită expunerii la radiația solară, cât și prin acțiunea picăturilor de ploaie. Este, de fapt, o utilizare a efectului triboelectric, prin care anumite materiale dobândesc o încărcătură electrică după ce intră în contact cu un material de natură diferită, manifestându-se un proces de fricțiune, între cele două.

Nanogeneratoarele triboelectrice produc această încărcătură electrică prin intermediul procesului de frecare. Ele vor fi utilizate, în viitor, pentru captarea electricității statice formate prin frecare în haine, în anvelopele autovehiculelor aflate în mers și chiar în ecranele tactile ale telefoanelor. În cazul de față, nanogeneratoarele triboelectrice sunt folosite pentru captarea energiei produse de către picăturile de ploaie ce cad pe suprafața panourilor solare.

Oamenii  de știință au adăugat două straturi transparente de polimer pe suprafața panourilor solare. Aceste două straturi sunt formate din compuși diferiți, cel superior fiind produs din  polidimetilsiloxan. Atunci când cad picăturile de ploaie, ele determină apropierea stratului superior de cel inferior, care, ulterior, acționează ca un electrod, între nanogeneratoarele triboelectrice și panoul solar.

panou

straturi

Deși nu este prima dată când un nanogenerator triboelectric este încorporat într-un panou solar, echipa de cercetare descrie sistemul pe care l-a creat drept mult mai simplu și mai ușor de fabricat, prin comparație cu variantele mai vechi. Realizarea unor astfel de sisteme ne arată că energia poate fi produsă pretutindeni, în jurul nostru. Această această energie – curată, nepoluantă, prietenoasă cu mediul ambiant și sănătatea umană – nu este greu de accesat, dacă se dorește acest lucru. Se pare că, în viitor, panourile solare vor putea produce energie electrică chiar și în zilele posomorâte, în care plouă fără oprire.

panouri solare

panou 2

panouri solare

Surse: inhabitat.com, interestingengineering.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii