Noutăți

Un nou tip de ciment, pentru consolidarea clădirilor. Zidurile consolidate pot rezista și la seisme cu magnitudinea de 9 grade!

  •  
  •  
  •  

Siguranța și rezistența caselor construite în zonele seismice a fost, dintotdeauna, o problemă spinoasă. Pentru rezolvarea acestei probleme, au fost create diferite materiale, care să corespundă cât mai bine exigențelor de rezistență la seism. Cercetătorii de la University of British Columbia au dezvoltat, recent, un sortiment de ciment, care oferă un plus considerabil de robustețe pereților clădirilor și este „prietenos” cu mediul înconjurător. Noul material a fost numit EDCC (Eco-friendly Ductile Cementitious Composite) și este fabricat prin folosirea, ca materie primă, a unui produs de ardere din termocentrale, numit cenușă zburătoare sau cenușă volantă.

Cenușa zburătoare este alcătuită din acele elemente „ușoare” care tind să fie eliminate prin coșurile termocentralelor, odată cu gazele formate la arderea cărbunelui. În vederea prevenirii poluării aerului, coșurile termocentralelor moderne sunt prevăzute cu filtre care rețin particulele ce formează așa numita cenușă zburătoare. Uneori, această cenușă e tratată ca deșeu industrial și stocată în depozite speciale, alteori este folosită în diferite modalități, inclusiv pentru producerea unor materiale de construcție.

Placa beton

Testare rezistenta

Noul tip de ciment, pe bază de cenușă volantă, este rezistent și considerabil mai flexibil decât cimentul clasic. Pentru a-și testa noua invenție, cercetătorii au pulverizat EDCC pe un zid construit din blocuri de beton, într-un strat de numai 10 mm grosime. Apoi, au simulat, cu ajutorul unui dispozitiv special, un cutremur cu magnitudine de 9 grade, asemenea seismului ce a avut loc în Tohoku, Japonia, în urmă cu 6 ani. Rezultatul a fost uluitor: zidul nu s-a dezintegrat, în ciuda acțiunii distructive a forțelor la care a fost supus, pe durata seismului simulat.

În schimb, zidul obișnuit, neconsolidat prin pelicula dură de EDCC nu a rezistat nici măcar unei forțe cu 65% mai mică. Zidul construit după metoda clasică s-a dovedit a fi prea rigid, incapabil să facă față energiei unui seism de magnitudine 9. Un strat de EDCC gros de numai 10 mm este suficient pentru a consolida majoritatea zidurilor interioare, spre a putea face față unor puternice șocuri seismice.

După cum arată prof. Nemy Banthia de la universitatea menționată, industria cimentului produce 7% dintre gazele cu efect de seră și prin substituirea a 70% din ciment cu material pe bază de cenușă zburătoare poată fi redusă substanțial poluarea generată prin procesele de fabricare a acestui important material de construcție. Problema poluării generate de către industria cimentului nu trebuie neglijată, dacă ne gândim că producerea unei singure tone de ciment determină eliberarea, în atmosferă, a unei cantități egale de dioxid de carbon.

Potrivit inhabitat.com, noul produs este deja disponibil în magazinele din Columbia Britanică, Canada. Popularitatea sa este în creștere, date fiind costurile aplicării sale, cu mult mai reduse decât cele generate de către utilizarea metodelor clasice de sporire a rezistenței la seisme a zidurilor. Cu noua tehnologie, costurile consolidării clădirilor se vor reduce la jumătate.

Beton 1

Testare

Sursa: inhabitat.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Un nou tip de ciment, pentru consolidarea clădirilor. Zidurile consolidate pot rezista și la seisme cu magnitudinea de 9 grade!

  1. reteta romana, numai ca romanii puneau cenusa vulcanica, zidurile lor sunt si acum in piceoare….

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii