Noutăți

Un nou studiu pune la îndoială asocierea virusului Zika cu epidemia de microencefalită la nou-născuți, izbucnită în Brazilia

Virusul Zika ar fi ajuns în America de Sud în timpul turneului de fotbal Cupa Confederațiilor, din anul 2013. Asta susține cel mai nou studiu realizat de revista Science. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au descoperit faptul că virusul are o tulpină apropiată celei din Polinezia franceză. Aceștia cred că turneul de fotbal care a avut loc în iunie 2013 ar fi fost un catalizator pentru apariția focarului brazilian, datorită creșterii semnificative a numărului de turiști din Polinezia Franceză pe durata competiției la care a fost prezentă și naționala lor.

Am luat în calcul evenimentele din toți acești ani, precum și originea călătorilor care au pus piciorul pe pământ brazilian, veniți din toate țările care au raportat prezența virusului Zika începând cu 2012. Deși virusul din Brazilia este în strânsă legătură cu o tulpină din Polinezia franceză, mai avem nevoie de mai multe informații despre epidemiologia și diversitatea genetică a virusurilor Zika din Asia de Sud-Est pentru a ne putea pronunța cu exactitate , a declarat profesorul Oliver Pybus de la Universitatea Oxford.

zika3

Genomurilor secvențiate aparțin unui număr de 23 de viruși prelevați din Thailanda, Polinezia Franceză și a altor 20 de viruși din America de Sud.

Dacă rezultatele studiului se confirmă, există o perioadă de peste doi ani de zile de când virusul a pătruns pe teritoriul brazilian și primele cazuri de microcefaliei la nou-născuți, care au apărut abia în luna octombrie a anului trecut. De asemenea, din totalul cazurilor de microcefalie înregistrate până în prezent, doar 122 de proaspete mămici care au născut copii cu această malformație au fost diagnosticate ca fiind infectate cu virusul Zika, asta în condițiile în care în urma epidemiei izbucnite anul trecut au fost înregistrate puțin peste 900 de cazuri de microcefaliei.

sursa: independent.co.uk/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii