Noutăți

Un nor bizar orbitează între Pământ și Lună, iar acum oamenii de știință au dovezi solide cu privire la existența sa

Timp de mai multe decenii, existența unor nori spațiali ciudați pe orbita Pământului a fost speculată de oamenii de știință, însă doar acum cercetări noi par să confirme această teorie care, la prima vedere, ar putea părea imposibilă. Astfel, cercetările au identificat un nor bizar, numit Norul Kordylewski, care este un conglomerat de praf prins între undele gravitaționale ale Terrei și ale satelitului său natural, Luna. Existența sa a fost pusă în discuție pentru prima dată la începutul anilor 1950, însă fără o dovadă clară. Acum, un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria, a reușit să surprindă un astfel de nor.

„Norii Kordylewski reprezintă obiectele spațiale cel mai greu de identificat, deși sunt foarte apropiați de Pământ, așa cum este și Luna. Ne intrigă faptul că planeta noastră are pseudo-sateliți formați din praf, alături de satelitul natural”, declară autorul studiului, Judit Slíz-Balogh.

În spațiu, acești nori ocupă poziții care sunt denumite drept „Puncte Lagrange”, acolo unde obiecte de mici dimensiuni sunt blocate între undele gravitaționale ale două corpuri uriașe. Aceste puncte au fost descoperite încă din secolul al XVIII-lea și, conform astronomilor, în sistemul nostru solar am avea cinci astfel de puncte. Teoretic, obiectele care se află în aceste puncte pot fi blocate la infinit, cu condiția ca factorii externi să rămână neschimbați.

În 1961, astronomul polonez Kazimierz Kordylewski a devenit primul om de știință care a prezentat dovezi fotografice ale acestui fenomen de acumulare a prafului. Astăzi, norul a fost din nou fotografiat de pe Pământ de către cercetătorii maghiari, iar imaginile sunt mult mai bune. Fotografiile au fost posibile datorită faptului că lumina solară a fost reflectată de particulele de praf blocate în spațiu.

„După câteva luni de perseverență, într-o noapte senină și fără lună în Ungaria, echipa noastră a capturat dovezi ale norului Kordylewski la L5. Deoarece acest nor de praf este iluminat de lumina directă a Soarelui, lumina slabă împrăștiată din particulele de praf poate fi observată și fotografiată de pe suprafața Pământului cu detectoare sensibile la radiație. În concluzie, pentru prima dată am observat și am înregistrat polarimetric KDC în jurul punctului Lagrange L5 al Pământului și al Lunii”, a declarat Judit Slíz-Balogh.

 

sursa: https://www.sciencealert.com/confirmed-two-mysterious-clouds-constant-orbit-around-earth-kordylewski-lagrange-points-gravity
sursa: https://earthsky.org/earth/earths-dust-cloud-satellites-kordylewski
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii