Noutăți

Un mister elucidat: cum se orientează păsările, în călătoriile lor de mii de kilometri. Ce sistem de orientare folosesc?

După ce, în trecut, au fost formulate numeroase ipoteze, s-a stabilit, în sfârșit, cum reușesc păsările să se orienteze în spațiu, de-a lungul călătoriilor de mii de kilometri pe care le efectuează. Păsările dispun, în mod cert, de un al șaselea simț. Datorită acestui simț, ele pot vedea câmpul magnetic al Pământului, după cum s-a arătat prin anumite studii. Acest lucru era cunoscut și până acum. Ceea ce nu se știa era modul exact în care păsările reușeau să se orienteze. Nu era cunoscut sistemul prin care ele reușesc să nu rateze destinația, atunci când revin la cuiburile lor, în migrațiile anuale.

La unele dintre păsări este prezentă, la nivelul ochilor, o proteină numită Cry4, care face parte dintr-o categorie de substanțe numite criptocrome. Aceste substanțe funcționează ca fotoreceptori sensibili la lumina albastră. Sunt, în genere, proteine implicate în reglarea ritmurilor circadiene.

campul magnetic

pasare

Capacitatea unor specii de a „simți” câmpurile magnetice și de a se orienta prin perceperea câmpului magnetic terestru este numită magnetorecepție. Criptocromele existente la nivelul ochilor unor păsări nu sunt străine de acest simț, după cum s-a constatat.

Proteina Cry4 le îngăduie păsărilor să se orienteze, în zbor, prin percepția câmpului magnetic al Pământului, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Una dintre speciile supuse studiilor, și anume cinteza zebrată, prezenta trei tipuri de criptocrome, Cry1, Cry2 și Cry4, la nivelul ochilor și creierului.

Nivelul proteinelor Cry1 și Cry2 era variabil, însă nivelul substanței Cry4 s-a vădit a fi relativ constant. Oscilația circadiană a nivelului Cry4 s-a dovedit a fi foarte redusă, comparativ cu Cry1 și Cry2. Păsările dispun de un sistem de orientare microscopic, la nivel ocular, bazat pe substanța Cry4, ce le îngăduie să zboare în direcția corectă, atât în deplasările diurne, cât și în cele nocturne.

specie

Totuși, spun cercetătorii, și substanțele Cry1 și Cry2 ar putea fi implicate în magnetorecepție. Este posibil ca, la păsările migratoare, câmpul magnetic terestru să fie perceput sub forma unor „umbre” sau contururi vagi, care se suprapun peste imaginile obișnuite ale locurilor în care zboară. Cele două studii în urma cărora au fost obținute aceste rezultate au fost date publicității în Journal of the Royal Society Interface, precum și în jurnalul Current Biology.

camp magnetic

pasari

Surse: brinkwire.com, www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii